settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o prostituciji? Da li će Bog oprostiti prostitutki?

Odgovor


Za prostituciju se često kaže da je "najstarija profesija". Zaista, to je uvijek bio čest način za ženu da zaradi novac, čak i u biblijska vremena. Biblija nam kaže da je prostitucija nemoralna. Izreke 23:27-28 kažu: "Jer je bludnica duboka jama, tuđa žena tijesan studenac. Ona i zasjeda kao lupež i umnožava broj nevjernih među ljudima".

Bog zabranjuje udio sa prostitutkama, jer zna da je tako nešto štetno i za muškarce i za žene. "S usana bludnice kaplje med, i grlo joj je glađe od ulja. Ali na posljetku gorka je kao pelin, oštra kao mač dvorezac. Noge njezine silaze k smrti, koraci njezini vode k podzemnome svijetu." (Izreke 5:3-5)

Prostitucija ne samo da uništava brakove, porodice i živote, nego uništava i duh i dušu, na način koji vodi do fizičke i duhovne smrti. Božija želja je da ostanemo čisti i da koristimo svoja tijela kao oruđe za Njegovu svrhu i slavu (Rimljanima 6:13). Prva Korinćanima 6:13 kaže: "Ali tijelo nije za bludnost, nego za Gospodina, i Gospodin za tijelo".

Iako je prostitucija grešna, prostitutke nisu van Božijeg djelokruga oproštenja. Biblija bilježi da je Bog koristio prostitutku po imenu Rahaba da razvije ispunjenje svog plana. Rezultat njene poslušnosti je bilo to da su ona i njena porodica bili nagrađeni i blagosloveni (Jošua 2:1; 6:17-25). U Novom zavjetu, žena koja je bila poznata po seksualnom grijehu – prije nego što joj je Isus oprostio i očistio je od grijeha – je vidjela mogućnost da mu posluži kad je bio gost u domu jednog farizeja. Ta žena, prepoznavši Isusa kao onog koji jeste, mu je donijela posudu sa skupocjenim parfemom. U žaljenju i pokajanju, plakala je izlivši taj miris na Njegove noge, brišući ih svojom kosom. Kada su fariseji počeli da kritikuju Isusa što prihvata ovaj čin ljubavi "nemoralne" žene, On ih je opomenuo i uvažio je slavljenje ove žene. Radi njene vjere, Krist joj je oprostio sve grijehe, a ona je bila primljena u Njegovo kraljevstvo (Luka 7:36-50).

Kada je govorio onima koji su odbijali da vjeruju u istinu o Njemu, Isus Krist je rekao: "Zaista, kažem vam: carinici i bludnice dolaze još prije vas u kraljevstvo Božje. Ivan dođe i pokaza vam put pravednosti, ali mu vi niste vjerovali. Nasuprot carinici i bludnice vjerovali su mu. Vi ste to vidjeli, ali se ipak iza toga niste obratili i niste mu vjerovali" (Matej 21:31-32).

Baš kao i svako drugi, prostitutke imaju priliku da prime spasenje i vječni život od Boga, da budu očišćene od sve svoje nepravednosti i da im se da novi život! Sve što treba da urade je da se od svog grešnog načina života okrenu živom Bogu, čija su ljubav i milost bezgranične. "Ako je dakle tko u Kristu, to je on novo stvorenje, to je staro prošlo, gle, sve je novo postalo." (2. Korinćanima 5:17).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o prostituciji? Da li će Bog oprostiti prostitutki?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries