settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o ponosu?

Odgovor


Postoji razlika između ponosa koji Bog mrzi (Izreke 8:13) i ponosa koji osjećamo kad nešto uradimo dobro. Ponos koji proizilazi iz samopravednosti je grijeh, a Bog ga mrzi jer nam je to smetnja u traženju Njega. Psalam 10:4 objašnjava da su ponositi toliko obuzeti sobom, da su im misli daleko od Boga: “Ovako drsko misli bezbožnik: ‘On ne istražuje! Nema Boga!’ Sve su to njegove neprestane misli”. Ova vrsta nadmenog ponosa je u suprotnosti sa duhom poniznosti kakav Bog traži: “Blaženi siromašni u duhu! Njihovo je nebesko kraljevstvo” (Matej 5:3). “Siromašni u duhu” su oni koji prepoznaju svoj unutrašnji duhovni bankrot i nesposobnost da dođu Bogu osim po Njegovoj božanskoj milosti. Sa druge strane, ponositi su toliko zaslijepljeni svojim ponosom, da misle da nemaju ni potrebe za Njim, ili, još gore, da bi On trebalo da ih prihvati zato što oni to zaslužuju.

Pismo nam ukazuje na posljedice ponosa. Izreke 16:18-19 govore da “oholost dolazi pred pad, i oholi duh pred propast. Bolje je biti ponizan malenima, nego dijeliti plijen s oholima.” Sotona je bio zbačen sa neba radi ponosa (Izaija 14:12-15). On se sebično odvažio na pokušaj da zamijeni Boga samog, kao zakonitog vladara univerzuma. Ali on će biti bačen u pakao na zadnjem Božijem sudu. One koji se prkose Bogu ne čeka ništa drugo osim propasti (Izaija 14:22).

Ponos je spriječio mnoge da prihvate Isusa Krista kao Spasitelja. Priznati grijeh i prepoznati da mi ništa ne možemo u svojoj sopstvenoj snazi kako bismo naslijedili vječni život, je konstantan kamen spoticanja ljudima koji su ponosni. Mi ne treba da se hvalimo sobom; ako želimo da se pohvalimo, tada treba da damo slavu Bogu. Ono što mi govorimo o sebi ne znači ništa u Božijem djelu, već ono što On kaže o nama (2. Korinćanima 10:13).

Zašto je ponos toliki grijeh? Zato što nam pripisuje zasluge za nešto što je Bog postigao. Ponos znači preuzeti slavu koja pripada samo Njemu i držati je za sebe. To je u biti slavljenje samog sebe. Sve što postignemo na ovom svijetu ne bi bilo moguće da nas Bog nije osposobio za to i održao. “Što li imaš a da nisi primio? A ako si primio, zašto se hvališ kao da nisi primio?” (1. Korinćanima 4:7). Bogu dajemo slavu jer je On jedini zaslužuje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o ponosu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries