settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o ogovaranju?

Odgovor


Definicija hebrejske riječi koja je u Starom zavjetu prevedena kao “ogovaranje” je “onaj koji otkriva tajne, koji ide okolo kao onaj koji širi spletke ili podgrijava skandal”. Ogovarač je osoba koja ima određene informacije o nekoj osobi i bez prestanka ih otkriva onima kojih se to ne tiče. Ogovaranje se razlikuje od razmjene informacija po namjerama osobe koja ih širi. Ogovaračima je cilj da postave sebe iznad ostalih time što će učiniti da drugi ispadnu loši, i da se uzdignu kao oni koji imaju svo znanje o nekome.

U Poslanici Rimljanima Pavle otkriva grešnu prirodu i bezakonje čovječanstva, navodeći da je Bog izlio svoj gnjev na one koji su odbili Njegove zakone. Pošto su se okrenuli od Božijih uputa i Njegovog vođstva, On ih je predao njihovoj grešnoj prirodi. Lista grijeha uključuje ogovaranje i klevetanje (Rimljanima 1:29b-32). Vidimo iz ovog odlomka kako je grijeh tračanja ozbiljan i da on karakteriše one koji su pod Božijom osudom.

Druga grupa koja je bila (i danas je) poznata po sklonosti ogovaranju su udovice. Pavle ih upozorava protiv takve vrste zabave i besposličarenja. Ove žene su opisane kao “ne samo besposlene, nego i brbljave i radoznale, pa govore ono što ne treba” (1. Timoteju 5:12-13). Pošto žene imaju tendenciju da provode dosta vremena po kućama jedne drugih i rade usko sa drugim ženama, one čuju o nečemu i posmatraju situacije koje mogu da se izvrnu, posebno kad se o tome priča iznova i iznova. Pavle kaže da udovicama postane navika ići iz kuće u kuću, tražeći nešto što će zaokupirati njihovu dokonost. Besposlene ruke su đavolja rabota i Bog nas poziva da se čuvamo od toga da dosada zaokupira naše živote. “Tko ide klevetati, izdaje i tajne; zato se ne miješaj s ludim brbljavcem!” (Izreke 20:19).

Žene sigurno nisu jedine koje su krive za ogovaranje. Svako se može uvući u trač, čak i samo ponavljanjem nečega što je čuo u povjerenju. Knjiga izreka ima dugu listu stihova koji pokrivaju opasnost ogovaranja i potencijalnu povredu nekoga, kao rezultat istog. “Bezumnik postupa sa svojim bližnjim prezirno, a razuman čovjek tiho šuti.” (Izreke 11:12-13)

Biblija nam kaže da “himben čovjek podiže nemir; klevetnik razdvaja pouzdane prijatelje” (Izreke 16:28). Mnoga prijateljstva su uništena radi nesporazuma koje počinje sa ogovaranjem. Oni koji se upliću u ovu naviku ne rade ništa drugo nego raspiruju nevolje i prouzrokuju ljutnju, gorčinu i bol među prijateljima. Nažalost, nekim ljudima ovo uspijeva i traže prilike da unište druge. Kada ih suočimo sa tim, oni odbijaju te optužbe, izgovaraju se i racionalizuju. Umjesto da priznaju da su uradili nešto pogrešno, krive druge ili pokušavaju da minimalizuju ozbiljnost tog grijeha. “Luđaku su njegova usta na propast, i usne su njegove zamka njegovu životu. Riječi su klevetnika kao poslastica; one ulaze u nutrinu tijela.” (Izreke 18:7-8).

Oni koji čuvaju svoj jezik čuvaju sebe od nevolje (Izreke 21:23). Dakle, moramo čuvati svoja usta i uzdržati se od grešnog djela ogovaranja. Ako predamo svoje čežnje Gospodu, On će nam pomoći da ostanemo pravedni. Neka bismo svi slijedili biblijsko učenje vezano za ogovaranje time što ćemo zauzdati svoj jezik osim ako nije neophodno i prikladno da govorimo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o ogovaranju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries