settings icon
share icon
Pitanje

Da li je doktrina očuvanosti biblijska?

Odgovor


Doktrina o očuvanosti vezano za Pismo znači da je Gospod očuvao svoju Riječ netaknutom u njenom prvobitnom značenju. Očuvanost jednostavno znači da možemo vjerovati Pismu jer je Bog suvereno nadgledao proces njenog prenošenja kroz vijekove.

Moramo također biti svjesni da mi ne posjedujemo originalne spise, ili potpise. Ono što imamo su hiljade prepisanih rukopisa. Oni sadrže neke različitosti, ali su one jako male i beznačajne i ni na koji način ne utiču na osnovno naučavanje ili značenje Božije Riječi. Razlike su najviše u stvarima kao što su male pravopisne promjene. Naravno, to ne utiče na istinitost Pisma, niti to znači da Bog nije zaštitio svoju Riječ. U ovim slučajevima kada se jedan rukopis bitnije razlikuje od drugog, možemo, istražujući i upoređujući sve njih, odrediti šta je bilo napisano u originalu.

Drevni prepisivači, čiji je posao bio da naprave iste kopije Pisma, su bili veoma detaljni. Jedan primjer njihove pažljive preciznosti je to što su brojali sva slova u datoj knjizi i bilježili srednje slovo u knjizi. Zatim bi brojali sva slova u kopiji koju su napravili i pronašli bi srednje slovo, kako bi bili siurni da odgovara originalu. Oni su koristili takve dugotrajne i brižljive metode, kako bi osigurali tačnost.

Nadalje, Pismo potvrđuje Božiji plan da očuva svoju Riječ. U Mateju 5:18 Isus kaže: "Jer zaista, kažem vam: Dok stoji nebo i zemlja, neće nestati nijedne crtice slova ili točke iz zakona, dok se sve ne ispuni". On nije mogao dati to obećanje osim ako nije bio siguran da će Bog očuvati svoju Riječ. Također je rekao: "Nebo i zemlja proći će, ali riječi moje neće proći" (Matej 24:35; Marko 13:31; Luka 21:33). Božija Riječ će ostati i ispuniti sve što je Bog planirao.

Prorok Izaija, silom Duha Svetog, je tvrdio da će Božija Riječ ostati zauvijek. "Trava se osuši, cvijet uvene, ali riječ Boga našega ostaje dovijeka." (Izaija 40:8) Ovo je potvrđeno u Novom zavjetu kada Petar citira Izaiju i upućuje na Pismo kao na "riječ, što je kao evanđelje naviještena vama" (1. Petrova 1:24-25). Ni Izaija ni Petar nisu mogli izjaviti ovako nešto bez razumijevanja toga da će Bog očuvati Pismo.

Kada Biblija govori o Božijoj Riječi kao onoj koja ostaje zauvijek, to ne može značiti da se ona čuva daleko na nekom nebeskom svodu. Ona je posebno data čovječanstvu i ne bi ispunjavala svoju svrhu da nam nije dostupna. "Jer štogod je pisano, pisano je za našu nauku, da strpljivošću i utjehom Pisma nadu imamo." (Rimljanima 15:4) Također, osoba ne može biti spašena van evanđeoske poruke, koja je zapisana u Božijoj Riječi (1. Korinćanima 15:3-4). Stoga, kako bi se evanđelje objavljivalo "do kraja zemlje" (Djela 13:47), Riječ mora biti zaštićena. Ako Pismo nije nadnaravno očuvano, ne bi postojao način da se osigura dosljednost njene poruke.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je doktrina očuvanosti biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries