settings icon
share icon
Pitanje

Da li se nepogrešivost Biblije odnosi samo na izvorne rukopise?

Odgovor


Ovo je zaista teško pitanje za odgovoriti. Samo izvorno potpisani tekstovi (izvorni manuskripti koje su napisali apostolic, proroci, itd.) su pod božanskim obećanjem nadahnuća i nepogrešivosti. Biblijske knjige, kako su izvorno pisane pod nadahnućem Svetog Duha (2. Timoteju 3:16-17; 2. Petrova 1:20-21), su 100% nepogrešive, ispravne, mjerodavne i istinite. Ne postoji biblijsko obećanje da će kopije originalnih tekstova biti jednako nepogrešive ili bez mogućnosti pojave grešaka koje nastaju pri prepisivanju. Kako je Biblija bila kopirana hiljade puta preko hiljade godina, vjerovatno su se pojavile i neke od njih.

Kako se mi prema ovome odnosimo? Prvo, važno je da zapamtimo da se biblijski rukopisi koje imamo danas podudaraju 99% jedan sa drugim. Da, postoje neke sitne razlike, ali velika većina biblijskih rukopisa je međusobno identično. Većina razlika je u interpunkciji, završecima riječi, sitnim gramatičkim izrazima, redoslijedu riječi, itd. – pitanjima koja se lako mogu objasniti kao prepisivačke greške. Nijedno važno teološko ili biblijsko pitanje nije dovedeno u sumnju bilo kojom pretpostavljenom greškom ili kontradikcijom. Biblijski rukopisi iz 15. vijeka se u potpunosti podudaraju sa onima iz trećeg. Možemo imati potpuno pouzdanje da je Biblija koju imamo danas skoro identična onome što su apostoli i proroci napisali prije 2000 i nešto godina.

Drugo, ne bi trebalo da budemo brzopleti da kažemo: "Oh, to je samo prepisivačka greška." Velika većina Biblijskih "grešaka", ako ne i sve, može da se objasni na logičan i vjerodostojan način. Za one koje su neobjašnjive ili ih je veoma teško objasniti – vrlo vjerovatno postoji odgovor koji jednostavno ne znamo u ovom momentu. Samo zato što ne možemo naći rješenje ne znači da ono ne postoji. Vjerovati da tu postoji prepisivačka greška mora biti apsolutno zadnje rješenje kojem pribjegavamo, kad je u pitanju bilo koja pretpostavka da postoji neka biblijska "pogreška".

Na kraju krajeva, ipak, moguće je da su se greške uvukle u naše savremene rukopise i prevode Biblije. Prepisivači i prevodioci su ljudska bića i prave greške. Činjenica da je Biblija nevjerovatno tačna je svjedočanstvo da ju je Bog nadahnuo i očuvao.

Možemo li još uvijek vjerovati Bibliji? Apsolutno! Biblijski prevodi koje danas imamo su Božija Riječ. Ova koju imamo danas je autoritativna jednako kao što je to bila u prvom vijeku. Možemo joj u potpunosti vjerovati kao Božijoj poruci nama danas. Da, biblijska obećanja o nadahnuću i nepogrešivosti se mogu primijeniti jedino na izvorne rukopise. Ipak, to ne utiče na to da li su naše savremene Biblije tačne i autoritativne. Božija Riječ ostaje zauvijek, uprkos mogućim propustima i greškama prepisivača i prevodioca.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li se nepogrešivost Biblije odnosi samo na izvorne rukopise?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries