settings icon
share icon
Pitanje

Zašto postoji toliko mnogo nedoumica po pitanju tumačenja Biblije?

Odgovor


Bog nam je dao Bibliju da nas pouči o Njemu i Njegovim putevima, a pošto On nije Bog nesklada (1. Korinćanima 14:33), bilo koja zbunjenost mora doći od destruktivnih sila svijeta, tijela i đavola. "Svijet" je bezbožni svjetski system i njegovi ljudi koji ne razumiju ili ne mare za Riječ Božiju; "tijelo" je stalna grešna priroda koju kršćani imaju a koja kvari njihov božanski hod kroz život; a "đavo" se odnosi na Sotonu i njegove demone koji izvrću Riječ Božiju, često se pretvarajući u anđela svjetla (2. Korinćanima 11:14-15).

Svaka od ovih sila može da djeluje pojedinačno ili ujedinjeno jedna sa drugom, kako bi zbunila ljude vezano za Božiju Riječ. Tragično, konfuzija vezana za Bibliju može da vodi do lažne nade u spasenje. Sotona je u svom kušanju Isusa koristio pogrešno tumačenje Riječi Božije (Matej 4:1-11). On koristi iste taktike i danas, uzimajući istine Pisma i pogrešno ih primjenjujući. Sotona je vješt u iskrivljavanju Riječi Božije taman toliko da proizvede katastrofalne posljedice.

Nekad konfuzija oko toga šta Biblija naučava proizilazi iz lošeg biblijskog prevoda. Ipak, češće je ona rezultat nemarnih metoda biblijskog proučavanja među vjernicima i doktrine lažnih propovjednika, učitelja i pisaca (2. Korinćanima 11:12-13). Ti lažni učitelji čak uzmu ispravan prevod i, radi svog neznanja ili namjere, izvrću i izobličuju Riječ Božiju kako bi promovisali svoje lične ciljeve ili privukli mišljenje svijeta. Umjesto da se oslonimo u potpunosti na druge da nas pouče Riječi Božijoj, trebalo bi da je i sami proučavamo i da se oslonimo na Duha Svetog.

Najsmrtonosnija je zbrka vezana za istine Evanđelja. Dok Pismo poučava da je Isus Krist jedini put, istina i život (Ivan 14:6; Djela 4:12), mnogi koji sebe nazivaju kršćanima vjeruju da se nebo može zadobiti drugim načinima i kroz druge religije. Uprkos konfuziji, istinska ovca će čuti glas Pastira i slijediće samo Njega (Ivan 10:27). Oni koji mu ne pripadaju "zdravi nauk neće podnositi, nego će po svojim strastima skupiti sebi učitelje, da im golicaju uši" (2. Timoteju 4:3). Bog nam je dao Duha Svetog i zapovijed da propovijedamo biblijsku istinu u poniznosti i strpljivosti, u vrijeme i u nevrijeme (2. Timoteju 4:2), i da proučavamo kako bismo se pokazali prokušani, radnici koji pravo upravljaju riječju istine (2. Timoteju 2:15). Ovo ćemo činiti dok se Gospod Isus ne vrati i donese kraj svoj konfuziji.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto postoji toliko mnogo nedoumica po pitanju tumačenja Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries