settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o ljubomori?

Odgovor


Kada koristimo riječ “ljubomoran”, koristimo je u smislu zavisti što neko drugi ima nešto što mi nemamo. Ova vrsta ljubomore je grijeh i nije karakteristika kršćanina; ona ustvari pokazuje da smo još uvijek pod kontrolom naših sopstvenih želja (1. Korinćanima 3:3). Galaćanima 5:26 kaže: “Ne tražimo tašte slave, ne izazivajmo jedni druge i ne zavidimo jedni drugima!”

Biblija nam kaže da treba da imamo savršenu ljubav, kakvu i Bog ima prema nama. “Ljubav dugo trpi, dobrostiva je; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se. Ne čini što ne valja, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu.” (1. Korinćanima 13:4-5) Što se više fokusiramo na sebe i sopstvene čežnje, to se manje možemo fokusirati na Boga. Kada otvrdnemo svoja srca naspram istine, ne možemo se okrenuti Isusu i dopustiti mu da nas iscijeli (Matej 13:15). Ali kada dozvolimo da Duh Sveti preuzme kontrolu, On će u nama proizvesti plod našeg spasenja, koji je ljubav, radost, mir, strpljenje, blagost, dobrota, vjernost, krotkost i umjerenost (Galaćanima 5:22-23).

Ljubomora ukazuje na to da nismo zadovoljni onim što nam je Bog dao. Biblija nam kaže da budemo zadovoljni onim što imamo, jer nas Bog nikada neće iznevjeriti niti napustiti (Hebrejima 13:5). Kako bismo se izborili sa ljubomorom, treba da postanemo sličniji Isusu i manje slični sebi. Možemo ga upoznati kroz proučavanje Biblije, molitvu i zajedništvo sa zrelim vjernicima. Dok učimo kako da služimo drugima umjesto sebi, naša srca će početi da se mijenjaju. “Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.” (Rimljanima 12:2).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o ljubomori?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries