settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o ljenosti?

Odgovor


Newtonov zakon inercije tvrdi da objekat koji se kreće teži da ostane u pokretu, a objekat koji miruje teži da ostane u mirovanju. Ovaj zakon se može primijeniti na ljude. Dok je neko po prirodi pokrenut da dovrši projekte, neko drugi je apatičan i zahtjeva motivaciju da pobijedi inerciju. Ljenost, nečiji životni stil, je svima iskušenje. Ali Biblija je jasna u tome da je, pošto je Gospod namijenio čovjeku rad, ljenost grijeh. “Idi k mravu, lijenčino, promatraj što on čini, i postani mudar!” (Izreke 6:6).

Biblija nam puno govori o ljenosti. Izreke su posebno pune mudrosti vezano za tu temu, i upozorenja lijenoj osobi. One nam kažu da lijena osoba mrzi rad: “Lijenčini donosi smrt njegova pohota, jer njegove ruke bježe od posla” (21:25); voli da spava: “Kao što se vrata okreću na svojim šarkama/stožerima, tako se lijenčina okreće na svojoj postelji”(26:14); nalazi opravdanja: “Lijenčina govori: ‘Lav jena putu, lav je na ulicama’” (26:13); troši uzalud vrijeme i energiju: “I tko je u poslu nemaran, brat je onome koji ruši” (18:9); vjeruje da je mudar, a ustvari je lud: “Lijenčina misli da je mudriji od sedmorice, koji znaju razumno odgovoriti” (26:16).

Izreke nam također govore kakav je kraj lijenčine: lijena osoba postaje sluga (ili dužnik): “Ruka će marljiva čovjeka zagospodariti, a lijena mora raditi” (12:24); budućnost mu je mračna: “U jesen ne voli lijenčina orati; traži li onda o žetvi, ne dobije ništa” (20:4); može osiromašiti: “Duša lijenčine puna je želja, ali bez uspjeha; želja se marljivih ljudi obilno uslišava” (13:4).

Nema mjesta ljenosti u životu kršćanina. Istina, novi vjernik se uči sljedećem: “Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio” (Efežanima 2:8-9). Ali oni koji vjeruju mogu postati besposleni ako pogrešno vjeruju da Bog ne očekuje nikakav plod iz promijenjenog života. “Mi smo njegovo djelo, stvoreniu Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.” (Efežanima 2:10) Kršćani nisu spašeni djelima, ali pokazuju svoju vjeru njima (Jakov 2:18, 26). Ljenost narušava Božiju svrhu – dobra djela. Gospod je, međutim, osposobio kršćane da pobijede sklonost tijela ka ljenošću time što nam je dao novu prirodu (2. Korinćanima 5:17).

Naša nova priroda nam daje motivaciju da budemo marljivi i produktivni iz ljubavi prema našem Stvoritelju koji nas je otkupio. Naša stara sklonost ljenosti – i svi drugi grijesi – je zamijenjena željom da živimo bogougodne živote: “Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome!” (Efežanima 4:28). Svjesni smo potrebe da obezbjeđujemo svojoj porodici svojim trudom: “Ako li se tko ne brine za svoje, osobito za ukućane, odrekao se vjere i gori je od nevjernika” (1. Timoteju 5:8); i drugima iz Božije familije: “Sami znate da su za potrebe moje i onih koji su bili sa mnom priskrbljivale ove ruke. Stalno sam vam pokazivao da se tako valja truditi i zauzimati za nemoćne i sjećati se riječi Gospodina Isusa, jer on reče: ‘Mnogo je blaženije davati, negoli primati’” (Acts 20:34-35).

Kao kršćani, znamo da će naš Gospod nagraditi naš trud, ako ustrajemo u marljivosti: “Neka nam ne dosadi činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme požeti, ako ne malakšemo. Zato dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, a osobito onima koji su s nama u istoj vjerničkoj obitelji!” (Galaćanima 6:9-10); “Što god činite, od srca činite kao Gospodinu, a ne kao ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti baštinu za nagradu. Gospodinu Kristu služite!” (Kološanima 3:23-24); “Jer Bog nije nepravedan da zaboravi vaše djelo i ljubav koju pokazaste u njegovo ime, posluživši svete i služeći im” (Hebrejima 6:10).

Kršćanima treba Božija snaga za evangelizaciju i učeništvo. Apostol Pavle je naš primjer: “Njega (Krista) mi navješćujemo dokazujući svakom čovjeku i poučavajući svakoga čovjeka u svoj mudrosti da svakoga učinimo savršenim u Kristu. Oko toga se i trudim, boreći se po njegovoj moći koja snažno djeluje u meni” (Kološanima 1:28-29). Čak će i u nebu kršćani nastaviti da služe Boga, iako više neće biti opterećeni prokletstvom (Otkrivenje 22:3). Slobodni od bolesti, tuge i grijeha – sveti će zauvijek proslavljati Gospoda. “Zato, braćo moja ljubljena, budite stalni i nepokolebljivi, puni revnosti u Gospodnjem djelu svagda, znajući da vaš trud nije uzaludan u Gospodinu!” (1. Korinćanima 15:58).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o ljenosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries