settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tome koju hranu bi trebalo da jedemo (košer)? Da li kršćani treba da izbjegavaju neku vrstu hrane?

Odgovor


11. poglavlje Levitskog zakonika nabraja ono što je Bog zabranio izraelskom narodu da jede. Taj zakon o hrani uključuje zabranu jedenja svinjetine, ostriga, većine insekata, strvoždernih ptica i raznih drugih životinja. Ova pravila o hrani nisu bila namijenjena nijednom drugom narodu osim Izraelu. Svrha ovih zakona je bila da odvoji Izraelce od drugih naroda. Nakon što se to dovršilo, Isus je proglasio svu hranu čistom (Marko 7:19). Bog je dao apostolu Petru viziju u kojoj On sam objavljuje da se životinje, koje su neka smatrane nečistim, mogu jesti: “Što je Bog očistio, ti ne zovi poganim!” (Djela 10:15) Kad je Isus umro na križu, ispunio je Starozavjetni zakon (Rimljanima 10:4; Galaćanima 3:24-26; Efežanima 2:15). Ovo uključuje i zakon o čistoj i nečistoj hrani.

Rimljani 14:1-23 nas poučavaju da nije svako dovoljno zreo u vjeri da bi prihvatio činjenicu da je sva hrana čista. Stoga, ako smo sa nekim ko bi bio “uvrijeđen” time što mi jedemo “nečistu” hranu, trebalo bi da odustanemo od tog našeg prava, kako ne bismo uvrijedili drugu osobu. Mi imamo pravo da jedemo šta hoćemo, ali nemamo pravo da vrijeđamo druge ljude, čak i ako nisu u pravu. Ipak, kao kršćani u ovim danima, mi imamo slobodu da jedemo šta god želimo sve dok to ne spotiče nekoga u njegovoj vjeri.

U Novom zavjetu milosti, Biblija je daleko više zainteresovana za to koliko jedemo, nego šta jedemo. Fizički apetit je u skladu sa našom sposobnošću da se kontrolišemo. Ako nismo u stanju da kontrolišemo svoje navike u vezi prehrane, onda vjerovatno nismo sposobni ni da kontrolišemo one druge koje se tiču uma (požuda, pohlepa, nepravedna mržnja/gnjev), niti svoj jezik od ogovaranja ili svađe. Ne smjemo dozvoliti da nas kontrolišu naši apetiti; mi treba da kontrolišemo njih (Ponovljeni zakon 21:20; Izreke 23:2; 2. Petrova 1:5-7; 2. Timoteju 3:1-9; 2. Korinćanima 10:5).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o tome koju hranu bi trebalo da jedemo (košer)? Da li kršćani treba da izbjegavaju neku vrstu hrane?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries