settings icon
share icon
Pitanje

Da li kršćani imaju autoritet da ukore đavola?

Odgovor


Postoje neki kršćani koji vjeruju da ne samo da imaju autoritet da ukore đavola, nego da je njihov posao da to konstantno čine. Ne postoji biblijska osnova za ovakvo vjerovanje. Sotona, za razliku od Boga, nije sveprisutan. On može da bude samo na jednom mjestu u određeno vrijeme i vjerovatnost da će on lično da uznemirava pojedine kršćane je minimalna. Naravno, on ima legiju demona koji to čine za njega, a oni borave svuda, tražeći da unište svjedočanstva vjernika. Trebalo bi ovdje da navedemo da kršćanin ne može da bude opsjednut demonom na isti način na koji su neki ljudi koji su opisani u Bibliji opsjednuti.

Kao kršćani, treba da budemo svjesni realnosti prisustva zla. Kako se borimo da stojimo čvrsto u svojoj vjeri, moramo da shvatimo da naši neprijatelji nisu samo ljudske ideje, nego stvarne sile koje dolaze od moći tame. Biblija kaže: "Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv upravitelja tame ovoga svijeta, protiv duhova pakosti u zračnim visinama" (Efežanima 6:12).

Očito, Bog je dozvolio Sotoni značajnu količinu sile i uticaja nad zemljom, barem za sad, ali uvijek unutar svoje suverene kontrole. Biblija nam kaže da đavo obilazi kao lav tražeći plijen, gledajući na žrtve koje će da proždere (1. Petrova 5:8). Sotona je sila na djelu u srcima onih koji odbijaju da poslušaju Boga (Efežanima 2:2). Bilo ko ko nije pod kontrolom suverenog Boga je pod kontrolom đavola (Djela 26:18; 2. Korinćanima 4:4). Nanovorođeni kršćani nisu više u ropstvu Sotone ili grijeha (Rimljanima 6:6-7), ali to ne znači da smo imuni na iskušenja koja on stavlja pred nas.

Biblija ne daje kršćanima autoritet da ukore đavola, nego da mu se odupru. Jakov 4:7 kaže: "Pokorite se dakle Bogu, a protivite se đavlu, i pobjeći će od vas". Zaharija 3:2 nam kaže da je Gospod taj koji kori Sotonu. Čak se ni Mihael, jedan od najmoćnijih anđela, nije usudio da ga optuži, nego je, umjesto toga, rekao: "Prekorio te Gospod" (Juda 1:9). Kao odgovor na Sotonine napade, kršćanin bi trebalo da se pozove na Krista. Umjesto da se fokusiramo na poražavanje đavola, trebalo bi da se fokusiramo na slijeđenje Krista (Hebrejima 12:2) i vjeru da će On poraziti sile zla.

Nije neophodno da kršćanin kori Sotonu jer nam je Bog dao svoj potpuni oklop da stojimo protiv zla (vidi Efežane 6:10-18). Najdjelotvornije oružje protiv đavola je naša vjera, mudrost i znanje o Bogu i Njegove Riječi. Krist, kada je bio kušan od strane Sotone, mu je odgovarao Pismom (vidi Matej 4:1-11). Kako bismo zadobili pobjedu u duhovnim stvarima, moramo da održimo čistu savjest i imamo kontrolu nad našim mislima. "Jer ako i živimo u tijelu, ne borimo se po tijelu. Jer oružje naše borbe nije tjelesno nego silno po Bogu za rušenje utvrda, da odbacujemo mudrovanje i svaku visost, koja se podiže proti spoznaji Božjoj, i zarobljujemo svaki razum za pokornost Kristu" (2. Korinćanima 10:3-5).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li kršćani imaju autoritet da ukore đavola?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries