settings icon
share icon
Pitanje

Šta je armagedonska bitka?

Odgovor


Riječ “Armagedon” dolazi od hebrejske riječi Har-Magedone, što znači “Gora Megido” i postala je sinonim za buduću bitku u kojoj će Bog intervenisati i uništiti vojsku Antikrista, kako je predviđeno u biblijskom proroštvu (Otkrivenje 16:16; 20:1-3, 7-10). Mnoštvo ljudi će biti uključeno u armagedonsku bitku, jer će se svi narodi sakupiti da se bore protiv Krista.

Tačna lokacija doline u kojoj će se Armagedon desiti je nejasna, jer ne postoji planina koja se zove Megido. Međutim, pošto “Har” također znači brdo, najvjerovatnija lokacija je brdovita zemlja koja okružuje ravnicu Megido, oko stotinjak kilometara sjeverno od Jeruzalema. U tom području se vodilo više od dvije stotine borbi. Megidsko polje i pobliža ravnica Esdraelon će biti žarišna tačka armagedonske bitke, što će se rasplamsati čitavom dužinom Izraela, do krajnje južne tačke, gje je edomski grad Bosra (Izaija 63:1). Armagedonska dolina je bila poznata po dvije velike pobjede u izraelskoj historiji: 1) Barakova pobjeda nad Kanaancima (Suci 4:15) i 2) Gideonova pobjeda nad Midjancima (Suci 7). Armagedon je također bio mjesto dvije velike tragedije: 1) smrti Šaula i njegovih sinova (1. Samuelova 31:8) i 2) smrti Kralja Jošije (2. Kraljevima 23:29-30; 2. Ljetopisa 35:22).

Radi ove historije, armagedonska dolina je postala simbol posljednjeg sukoba između Boga i sila zla. Riječ “Armagedon” se pojavljuje samo u Otkrivenju 16:16: “Skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon.” Ovo se odnosi na kraljeve, lojalne Antikristu, koji se skupljaju radi posljednjeg napada na Izrael. U Armagedonu će Bog izliti “’čašu vina svoga uskipjelog’ gnjeva” (Otkrivenje 16:19), a Antikrist i njegovi sljedbenici će biti svrgnuti i poraženi. “Armagedon” je postao uopšteni izraz koji se odnosi na kraj svijeta, ne samo na borbu koja će se odigrati na Megidskom polju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je armagedonska bitka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries