settings icon
share icon
Pitanje

Šta je arijanstvo?

Odgovor


Arijanstvo je dobilo ime po Ariju, učitelju koji je živio u četvrtom vijeku. Jedna od najranijih i vjerovatno najvažnijih stavki debate među prvim kršćanima je bilo pitanje Kristovog božanstva. Da li je Isus zaista bio Bog u tijelu ili je bio stvoreno biće? Da li je bio Bog ili je bio kao Bog? Arije je tvrdio da je Bog stvorio Isusa kao prvo djelo stvaranja, da je on bio slavna kruna svega stvorenog. Arijanstvo je, stoga, pogled da je Isus bio stvoreno biće sa božanskim osobinama, ali da sam po sebi nije božanstvo.

Arijanstvo pogrešno razumije navode da je Isus bio umoran (Ivan 4:6) i da nije znao datum svog povratka (Matej 24:36). Da, teško je razumjeti kako Bog može da bude umoran i/ili da nešto ne zna, ali proglašavati ga radi toga stvorenim bićem nije odgovor na to pitanje. Isus je bio potpuno Bog, ali je također bio potpuno čovjek. On nije postao ljudsko biće sve do utjelovljenja. Stoga, Njegova ograničenja kao čovjeka ne utiču na Njegovu božansku ili vječnu prirodu.

Druga značajna pogrešna pretpostavka u arijanstvu je značenje “prvorođenog” (Rimljanima 8:29; Kološanima 1:15-20). Arijanci tumače da taj pojam u navedenim stihovima znači da je Isus bio “rođen” ili “stvoren” kao prvo djelo stvaranja. To nije istina. Isus sam je proklamovao svoje samopostojanje i vječnu prirodu (Ivan 8:58; 10:30). Ivan 1:1-2 nam kaže da je Isus bio “u početku kod Boga”. U biblijskim vremenima, prvorođeni sin u porodici je uživao veliku čast (Postanak 49:3; Izlazak 11:5; 34:19; Brojevi 3:40; Psalam 89:28; Jeremija 31:9). Na taj način je Isus bio Božiji prvorođeni. On je istaknuti član Božije porodice. On je pomazanik, “Čudo od savjetnika, Jaki Bog, Otac vječni, Knez mira” (Izaija 9:5).

Nakon skoro vijek duge debate raznih crkvenih sabora, kršćanska crkva se zvanično odrekla arijanstva kao lažne doktrine. Od tada, ono nikad nije bilo prihvaćeno kao održiva doktrina kršćanske vjere. Ali arijanstvo ipak nije umrlo. Nastavilo je da se održava kroz vijekove u različitim oblicima. Jehovini svjedoci i mormoni imaju vrlo slično naučavanje o Kristovoj prirodi. Kao što je to učinila i rana crkva, mi moramo odbaciti svaki oblik napada na božansku prirodu našeg Gospoda i Spasitelja, Isusa Krista.

English



Vrati se na bosansku stranu

Šta je arijanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries