settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Apokalipsa?

Odgovor


Riječ “apokalipsa” dolazi od grčke riječi apocalupsis, što znači “otkrivanje, razotkrivanje, skidanje pokrivala”. Ponekad se knjiga Otkrivenja naziva “Apokalipsa Ivanova”, jer je ona Božije otkrivanje zadnjih vremena apostolu Ivanu. Dalje, grčka riječ za “apoklipsu” je prva riječ u grčkom tekstu knjige Otkrivenja. Izraz “apokaliptična literatura” je korišten pri opisu simbola, slika i brojeva u oslikavanju budućih događaja. Osim u Otkrivenju, primjeri apokaliptične literature u Bibliji su Daniel 7–12, Izaija 24–27, Ezekiel 37–41 i Zaharija 9–12.

Zašto je apokaliptična literatura pisana sa tolikom simbolikom i toliko slikovito? Te knjige su bile napisane kada je bilo pametnije zamaskirati poruku slikama i simbolima, nego je iznijeti na jasnom jeziku. Zatim, simbolizam stvara elemenat misterije u vezi vremena i mjesta događaja. Svrha takvog simbolizma, međutim, nije bila da prouzrokuje konfuziju, nego da pouči i ohrabri Božije sljedbenike u teškim vremenima.

Pored konkretnog biblijskog značenja, izraz “apokalipsa” je često korišten za kraj vremena generalno, ili specifično za zadnje događaje posljednjeg vremena, kao što je drugi Kristov dolazak ili bitka na Armagedonu. Apokalipsa će biti krajnje otkrivanje Boga, Njegovog gnjeva, pravednosti i, na kraju, ljubavi. Isus Krist je vrhovna Božija “apokalipsa”, kao što je i On Njega nama otkrio (Ivan 14:9; Hebrejima 1:2).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Apokalipsa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries