settings icon
share icon
Pitanje

Koji je uzrok antisemitizma u svijetu?

Odgovor


Zašto svijet mrzi Židove? Zašto je antisemitizam toliko jako raširen u toliko različitih nacija? Šta je tako tužno u vezi sa Židovima? Historija pokazuje da su u različitim vremenima u zadnjih 1700 godina oni bili istjerani iz preko 80 različitih zemalja. Historičari i stručnjaci su zaključili da postoji najmanje 6 različitih razloga za to:

• Rasna teorija – Židovi su omraženi jer su niža rasa.

• Ekonomska teorija – Židovi su omraženi jer posjeduju previše bogatstva i moći.

• Autsajderska teorija – Židovi su omraženi jer su drugačiji od svih ostalih.

• Teorija žrtvenog jareta – Židovi su omraženi jer su oni uzrok svih svjetskih problema.

• Teorija bogoubice – Židovi su omraženi jer su ubili Isusa Krista.

• Teorija odabranog naroda – Židovi su omraženi jer arogantno izjavljuju da su oni "Božiji odabranici".

Postoji li ikakva osnova za ove teorije?

• Ako uzmemo u obzir rasnu teoriju, istina je da Židovi nisu rasa. Bilo ko u svijetu, bilo koje boje kože, vjere ili rase može postati Židov.

• Ekonomska teorija navodi da Židovi imaju bogatstvo nema težinu. Historija je pokazala da su, tokom sedamnaestog pa do dvadesetog vijeka, posebno u Poljskoj i Rusiji, Židovi bili očajno siromašni i da su imali jako malo, ako ikako, uticaja u poslovnim ili političkim sistemima.

• Što se tiče autsajderske teorije, tokom 18. vijeka, Židovi su očajnički pokušavali da se prilagode ostatku Evrope. Nadali su se da će ta asimilacija učiniti da antisemitizam nestane. Međutim, čak su bili još više omraženi od strane onih koji su tvrdili da će Židovi zaraziti njihovu rasu nižim genima. To je bilo posebno izraženo u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata.

• Što se tiče teorije žrtvenog janjeta, činjenica je da su Židovi oduvijek bili omraženi, što ih čini veoma pogodnom metom.

• Kad je ideja o bogoubici u pitanju, Biblija razjašnjava da su Rimljani bili oni koji su ustvari ubili Isusa, iako su Židovi postupali kao saučesnici. Tek se nekoliko stotina godina kasnije oni navode kao Isusove ubice. Neko se pita zašto Rimljani nisu ti koji su omraženi. Sam Isus je oprostio Židovima (Luka 23:34). Čak ih je i Vatikan 1963. odriješio Njegove smrti. Pored toga, nijedna tvrdnja nije smanjila antisemitizam.

• Što se tiče njihove tvrdnje da su "Božiji odabranici", Židovi u Njemačkoj su odbili svoj status "izabranih" tokom kraja devetnaestog vijeka, kako bi se bolje asimilari u njemačku kulturu. Ipak, pretrpili su Holokaust. Danas neki kršćani i muslimani tvrde da su oni "izabrani narod" Božiji, pa ipak ih najveći dio svijeta toleriše, dok i dalje mrzi Židove.

Ovo nas dovodi do pravog razloga zašto svijet ne voli Židove. Apostol Pavle nam kaže: "Jer bih želio da ja sam budem odvučen od Krista za braću svoju, što su mi rod po tijelu. Oni su Izraelci, imaju posinjenje i slavu, i zavjete i zakonodavstvo, i bogoštovlje i obećanja; Njihovi su oci, i od njih je Krist po tijelu, koji je nada sve Bog blagoslovljen u vijeke. Amen." (Rimljanima 9:3-5). Istina je da ih svijet mrzi jer svijet mrzi Boga. Židovi su Božiji prvorođenci, Njegov odabrani narod (Ponovljeni zakon 14:2). Kroz njihove oce, proroke i hram, Bog ih je koristio da donese svoju Riječ, Zakon i moral svijetu grijeha. On je poslao svog Sina, Isusa Krista, u tijelu Židova, da otkupi svijet od grijeha. Sotona, knez ove zemlje (Ivan 14:30; Efežanima 2:2), zatrovao je umove ljudi svojom mržnjom prema Židovima. Otkrivenje 12 navodi alegorični opis Sotonine (zmaja) mržnje prema židovskoj naciji (žene).

Sotona je pokušao da izbriše Židove sa zemlje kroz Babilonce, Perzijance, Asirce, Egipćane, Hetita i naciste. Ali nikad nije uspio. Bog nije završio sa Izraelom. Rimljani 11:26 nam kažu da će cijeli Izrael jednom biti spašen, a to se ne može ostvariti ako on više ne postoji. Stoga, Bog će ih sačuvati za budućnost, baš kao što je sačuvao njihov ostatak kroz historiju, sve dok se ne ostvari Njegov konačni plan. Ništa ne može osujetiti Božiji plan za Izrael i židovski narod.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je uzrok antisemitizma u svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries