settings icon
share icon
Pitanje

Šta je antinomianizam?

Odgovor


Riječ antinomianizam dolazi do grčke riječi, anti, što znači "protiv"; i nomos, što znači "zakon". Antinomianizam znači "protiv zakona". Teološki, to je vjerovanje da ne postoje moralni zakoni za koje Bog očekuje da ih kršćani poslušaju. Antinomianizam vodi biblijsko učenje ka nebiblijskom zaključku. Biblijsko učenje je da se od kršćana ne zahtijeva da se pridržavaju Starozavjetnog Zakona, kao načina za spasenje. Kada je Isus Krist umro na križu, On je ispunio taj Zakon (Rimljani 10:4; Galaćani 3:23-25; Efežani 2:15). Nebiblijski zaključak je da ne postoji moralni zakon za koji Bog očekuje od kršćana da ga poslušaju.

Apostol Pavle se bavio ovim pitanjem u Rimljanima 6:1-2: "Što ćemo dakle reci! Zar da ostanemo u grijehu, da se milost umnoži? Bože sačuvaj! Jer koji umrijesmo grijehu, kako ćemo još živjeti u njemu?" Najčešći napad na doktrinu spasenja samo po milosti je da ona podstiče grijeh. Ljudi mogu da se pitaju: "Ako sam spašen po milosti i svi moji grijesi su oprošteni, zašto ne bih griješio kako god želim?" Ovaj način razmišljanja nije rezultat istinskog obraćenja jer ono rađa još veću želju da se posluša, ne manju. Božija želja – i naša, kada smo obnovljeni Duhom Svetim – je da težimo tome da ne griješimo. Iz zahvalnosti za Njegovu milost i oproštenje, mi želimo da mu ugodimo. Bog nam je dao svoj beskrajno milostivi dar spasenja kroz Isusa (Ivan 3:16; Rimljanima 5:8). Naš odgovor na to je da posvetimo svoje živote Njemu iz ljubavi, slavljenja i zahvalnosti za ono što je On učinio za nas (Rimljanima 12:1-2). Antinomianizam je nebiblijski u tome da pogrešno primjenjuje značenje Božije velike milosti.

Drugi razlog radi kojeg je antimonianizam nebiblijskije taj da postoji moralni zakon za koji Bog očekuje da ga poslušamo. Prva Ivanova 5:3 nam kaže: "Jer je ovo ljubav Božja, da zapovijedi njegove držimo, i zapovijedi njegove nisu teške". Koji je to zakon za koji Bog očekuje da ga poslušamo? To je Kristov zakon – "Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom misli svojom! To je najveća i prva zapovijed. Druga je ovoj jednaka: 'Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe! O ovim dvjema zapovijedima visi sav zakon i proroci'" (Matej 22:37-40). Ne, mi nismo pod Starozavjetnim Zakonom. Da, mi smo pod Kristovim zakonom. Ovaj zakon nije neka opširna lista zakonskih propisa. To je zakon ljubavi. Ako volimo Boga svim svojim srcem, dušom, umom i snagom, nećemo činiti ništa što Njemu nije ugodno. Ako volimo svoje bližnje kao same sebe, nećemo činiti ništa što ih povređuje. Poslušati Kristov zakon ne znači da je to zahtjev da se zaradi ili zadobije spasenje. Kristov zakon je ono što Bog očekuje od kršćanina.

Antinomianizam je u suprotnosti sa svim što Biblija uči. Bog očekuje od nas da živimo žirot moralnosti, integriteta i ljubavi. Isus Krist nas je oslobodio od teških zapovijedi Starozavjetnog Zakona, ali to nije odobrenje za grijeh, nego zavjet milosti. Mi treba da težimo ka tome da pobijedimo grijeh i njegujemo pravednost, oslanjajući se na Duha Svetoga da nam pomogne. Činjenica da smo milostivo oslobođeni od zahtjeva Starozavjetnog Zakona bi trebalo da vodi tome da živimo svoje živote u poslušnosti Kristovom zakonu. Prva Ivanova 2:3-6 izjavljuje: "I po tom razumijemo, da ga poznajemo, ako zapovijedi njegove držimo. Tko govori: 'Poznajem ga', a zapovijedi njegovih ne drži, lažac je, i u njemu istine nema. A tko drži riječ njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena; po tom poznajemo, da smo u njemu. Tko govori, da u njemu ostaje, i taj treba tako da hodi, kao što je on hodio."

EnglishEnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je antinomianizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries