settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi kršćanin trebalo da uzima antidepresive ili druge lijekove za psihičko zdravlje?

Odgovor


Napadi panike, anksiozni poremećaji, fobije i depresija pogađaju milione ljudi. Napadi panike mogu biti naročito iscrpljujući jer oni mogu da pogode osobu bez ikakvog upozorenja. U većini slučajeva, ti napadi imaju korijen u strahu: strahu od odbacivanja, strahu od prihvaćenosti, strahu od odgovornosti, strahu od nepoznatog. Nešto će izazvati strah koji nagoni osobu da se osjeti kao da gubi kontrolu. Napadi panike su često i fizički i psihički teški za podnijeti.

Iako medicinski eksperti vjeruju da gore navedene bolesti često potiču iz nečije psihe, postoje slučajevi u kojima se radi o hemijskom poremećaju. Ako je to u pitanju, prepisuju se lijekovi koji pomažu da se taj balans uspostavi, što uklanja simptome psihičke bolesti. Da li je to grijeh? Ne. Bog je dozvolio da čovjek raste u poznavanju medicine, koju On često koristi u procesu iscjeljenja. Da li su Njemu potrebni lijekovi koje je čovjek napravio, kako bi iscijelio? Naravno da ne! Ali Bog je odlučio da dozvoli razvoj medicinske prakse i ne postoji nijedan biblijski razlog da se mi time ne koristimo.

Međutim, postoji tanka linija između korišćenja lijekova u zdravstvene svrhe i neprekidnog oslanjanja na njih. Treba da shvatimo da je Bog veliki liječnik i da znamo da On jedini ima silu da zaista iscijeli (Ivan 4:14). Treba prvo da gledamo na Njega za svoje izlječenje. Lijekovi koji se koriste u slučaju napada panike bi trebalo da se koriste samo do tog stepena do kojeg pomažu nekome da se nosi sa onim što uzrokuje strah. Trebalo bi da povrate kontrolu onome koji pati od napada. Međutim, mnogi uzimaju lijekove kako bi izbjegli suočavanje sa pravim razlogom bolesti; to je negiranje odgovornosti, negiranje Božijeg iscjeljenja i vjerovatno negiranje slobode oproštenja ili zaokruživanja onima koji su bili dio nekih ranijih događaja koji su doprinijeli bolesti. U tom slučaju to postaje grijeh, jer je zasnovano na sebičnosti.

Ako uzimamo lijekove u ograničenoj mjeri, kako bismo se bavili simptomima, a zatim se oslanjamo na Riječ Božiju i mudro savjetovanje koje donosi transformaciju u nečijem srcu i umu, postepeno će se potreba za lijekovima smanjiti. Položaj vjernika u Kristu je potvrđen i Bog donosi iscjeljenje tih problematičnih područja srca i uma, koja su prouzrokovala bolest. Božija Riječ ima mnogo toga da kaže o strahu i njegovom mjestu u vjernikovom životu. Čitanje sljedećih stihova i razmišljanje o njima je univerzalni lijek. Oni daju sigurnost i rasvjetljavaju istinu koja se podrazumijeva za dijete Božije: Izreke 29:25; Matej 6:34; Ivan 8:32; Rimljanima 8:28-39; 12:1-2; 1. Korinćanima 10:13; 2. Korinćanima 10:5; Filipljanima 4:4-9; Kološanima 3:1-2; 2 Timoteju 1:6-8; Hebrejima 13:5-6; Jakov 1:2-4; 1. Petrova 5:7; 2. Petrova 1:3-4; 1. Ivanova 1:9; 4:18-19.

Bog može nadnaravno i čudesno iscijeliti. Trebalo bi da se molimo dok to ne vidimo. Bog također koristi lijekove i doktore u procesu iscjeljenja. I za to bi trebalo da se molimo, dok ne vidimo rezultat. Bez obzira na to u kom pravcu nas Bog vodi, naša krajnja vjera treba da bude u Njega samog (Matej 9:22).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi kršćanin trebalo da uzima antidepresive ili druge lijekove za psihičko zdravlje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries