settings icon
share icon
Pitanje

Šta je angeologija?

Odgovor


Angeologija je proučavanje anđela. Danas postoji mnogo nebiblijskih pogleda na anđele. Neki vjeruju da su oni ljudska bića koja su umrla. Drugi vjeruju da su nelični izvori sile. Ipak, neki drugi u potpunosti poriču njihovo postojanje. Biblijsko razumijevanje angeologije će ispraviti ova lažna vjerovanja. Ona nam govori ono što Biblija kaže o njima. To je proučavanje toga kako se anđeli odnose prema čovječanstvu i služe Božijoj svrsi. Ovdje su neka važna pitanja angeologije:

Šta Biblija kaže o anđelima? Oni su jedan potpuno drugačiji red bića od ljudi. Ljudska bića ne postaju anđeli kada umru. Anđeli nikad ne postaju, niti su to ikada bili, ljudska bića. Bog ih je stvorio, baš kao što je stvorio i čovječanstvo.

Da li su anđeli muškog ili ženskog roda? Biblija nužno ne podržava rod anđela. Kada god je taj rod "određen" nekom anđelu u Pismu, muški je (Postanak 19:10,12; Otkrivenje 7:2; 8:3; 10:7), a jedina imena koja su dodijeljena anđelima su Mihael i Gabriel, što se generalno smatra muškim imenima.

Da li imamo anđele čuvare? Nema sumnje da dobri anđeli pomažu u zaštiti vjernika, otkrivaju informaciju, vode ljude i, uopšte, služe Božijoj djeci. Teško pitanje za odgovoriti je da li svaka osoba ili svaki vjernik ima po jednog anđela koji mu je dodijeljen.

Ko/šta je anđeo Gospodnji? Tačan identitet "anđela Gospodnjeg" nije dan u Bibliji. Međutim, postoji mnogo važnih "nagovještaja" o njemu.

Šta su kerubimi? Da li su oni anđeli? Kerubimi/kerubi su anđeoska bića koja uključena u obožavanje i slavljenje Boga. Uz to što slave Boga, također služe kao vidljivi podsjetnik Božijeg veličanstva i slave i Njegovog stalnog prisustva u Njegovom narodu.

Šta su serafimi? Da li su serafi anđeli? 6. poglavlje Izaije je jedino mjesto u Bibliji koje ih konkretno spominje. Serafimi ("vatreni, oni koji gore") su anđeoska bića povezana sa vizijom proroka Izaije o Bogu u hramu.

Angelogija nam daje Božiju perspektivu o anđelima. Oni su bića sa osobnošću koja slave Boga i slušaju ga. On ih ponekad šalje da "se umiješaju" u tok čovječanstva. Angeologija nam pomaže da prepoznamo rat koji postoji između Božijih anđela i Sotone i njegovih demona. Njeno ispravno razumijevanje je veoma važno. Kada razumijemo da su anđeli stvorena bića, kao što smo i mi, shvatamo da slavljenje ili molitva anđelima krade Bogu slavu koja pripada samo Njemu. Bog je bio taj, a ne anđeli, koji je poslao svog Sina da umre za nas, koji nas voli i brine se za nas, i koji je jedini dostojan našeg divljenja.

Ključni stih angeologije je Hebrejima 1:14: "Nisu li svi (anđeli) službeni duhovi, koji su poslani na službu zbog onih, koji će baštiniti spasenje?"

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je angeologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries