settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog ne da šansu palim anđelima da se pokaju?

Odgovor


Biblija ne govori specifično o pitanju mogućnosti pokajanja palih anđela, ali možemo steći određeni uvid na osnovu onoga što ona kaže. Kao prvo, Sotona (Lucifer) je bio jedan od najviših anđela, vjerovatno i najveći (Ezekiel 28:14). On —i ostali anđeli – su bili neprestano u Božijoj prisutnosti i imali su znanje o Njegovoj slavi. Stoga, nisu imali izgovor za pobunu i okretanje protiv Njega. Oni nisu bili kušani. Pobuna Lucifera i drugih anđela protiv Boga, uprkos onome što su poznavali, je bila krajnje zlo.

Drugo, Bog nije providio plan otkupljenja za anđele, kao što je to učinio za čovječanstvo. Pad ljudske rase je zahtijevao iskupljujuću žrtvu za grijeh i Bog je obezbijedio tu žrtvu u Isusu Kristu. U svojoj milosti, On je otkupio ljudski rod i Njemu je pripala sva slava.

Takva žrtva nije određena za anđele. Pored toga, Bog one koji su mu ostali vjerni naziva "izabranim anđelima" (1. Timoteju 5:21). Znamo iz biblijske doktrine predodređenja da će oni koje je Bog odredio za spasenje biti spašeni i da ih ništa ne može rastaviti od Njegove ljubavi (Rimljanima 8:38-39). Očigledno, anđeli koji su se pobunili nisu bili Božiji "izabrani anđeli".

Na kraju, Biblija nam ne daje nijedan razlog da vjerujemo da bi se anđeli pokajali čak i ako bi im Bog dao tu šansu (1. Petrova 5:8). Izgleda da su oni u potpunosti posvećeni tome da se protive Bogu i napadaju Njegov narod. Biblija kaže da težina Božijeg suda varira prema tome koliko je znanja neka osoba posjedovala (Luka 12:48). Pali anđeli, onda, uz veliko znanje koje imaju, u velikoj mjeri zaslužuju Božiji gnjev.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto Bog ne da šansu palim anđelima da se pokaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries