settings icon
share icon
Pitanje

Kako anđeli izgledaju?

Odgovor


Anđeli su duhovna bića (Hebrejiima 1:14), tako da oni nemaju nikakav suštinski fizički oblik. Ali oni imaju sposobnost da se pojave u ljudskom obličju. Kada se pojave ljudima u Bibliji, liče na obične muškarce. U Postanku 18:1-19, Bog i dva anđela su se pojavili kao ljudi i čak jeli obrok sa Abrahamom. Anđeli se pojavljuju kao muškarci mnogo puta kroz Bibliju (Jošua 5:13-14; Marko 16:5) i nikada se nisu pojavili u ženskom obliku.

U drugim prilikama, anđeli se ne pojavljuju kao ljudi, nego kao nešto iz drugog svijeta, a njihova pojava je zastrašujuća onima koji ih susretnu. Često su prve riječi ovih anđela "Ne boj se", jer je veliki strah bila uobičajena reakcija. Čuvari Isusovog groba su obamrli kad su vidjeli anđela Gospodnjeg (Matej 28:4). Pastiri na polju, u Luki 2 su se "vrlo uplašili" kada se pojavio Gospodnji anđeo i kada ih je obasjala slava Gospodnja.

Što se tiče fizičkih osobina, anđeli su ponekad opisani kao bića sa krilima. Slike kerubima na kovčegu saveza opisuju krila koja su zaklanjala pomirilište (Izlazak 25:20). Izaija je vidio serafime sa krilima u svojoj viziji nebeskog prijestolja, a svaki je imao po šest njih (Izaija 6:2). Ezekiel je također imao viziju anđela sa krilima. Izaija 6:1-2 ih prikazuje sa ljudskim osobinama – glasovima, licima i stopalima. U nekoliko drugih poglavlja piše da se čuju anđeoski glasovi kako pjevaju i slave Boga. Jedan od najkompletnijih opisa anđela je u Danielu 10:5-6: "Podigoh oči da vidim, i gle: Čovjek odjeven u lanene haljine, oko pasa mu pojas od zlata ofirskoga, tijelo mu poput krizolita, lice kao munja, oči kao baklje ognjene, ruke i noge poput mjedi uglađene, zvuk riječi njegovih kao žamor mnoštva". Slično je opisan anđeo na Isusovom grobu: "Lice mu je sjalo kao munja, a odijelo mu bijaše bijelo kao snijeg" (Matej 28:3).

Kakvo god obličje anđeli uzeli na sebe, postoji razlog da vjerujemo da su nevjerovatno lijepi. Ezekiel nam govori da se Lucifer uzoholio radi svoje ljepote. Uz to, za bića kao što su anđeli, koji su bez prestanka u Božijem prisustvu, se očekuje da imaju nadnaravnu ljepotu, jer se Božija slava ogleda u svemu što ga okružuje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako anđeli izgledaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries