settings icon
share icon
Pitanje

Da li mi imamo anđele čuvare?

Odgovor


Matej 18:10 tvrdi: “Gledajte da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih! Jer vam kažem: Njihovi anđeli na nebesima gledaju uvijek lice mojega Oca koji je na nebesima”. Prema kontekstu, “ovi maleni” bi se moglo odnositi na one koji vjeruju u Njega (stih 6) ili na malu djecu (stihovi 3-5). Ovo je ključni odlomak u vezi sa anđelima čuvarima. Ne postoji sumnja da dobri anđeli štite (Daniel 6:20-23; 2. Kraljevima 6:13-17), otkrivaju (Djela 7:52-53; Luka 1:11-20), vode (Matej 1:20-21; Djela 8:26), obezbjeđuju (Postanak 21:17-20; 1. Kraljevima 19:5-7) i generalno služe vjernicima (Hebrejima 1:14).

Pitanje je da li svaka osoba – ili svaki vjernik – ima anđela čuvara koji mu/joj je dodijeljen. U Starom zavjetu, izraelska nacija je imala arkanđela (Mihaela) koji joj je namijenjen (Daniel 10:21; 12:1), ali Pismo nigdje ne tvrdi da je neki anđeo “dodijeljen” nekoj individui (anđeli su nekad bili poslani pojedincima, ali ne postoji ni pomena o stalnom dodjeljivanju). Hebreji su u potpunosti razvili vjerovanje u anđele čuvare u periodu između Starog i Novog zavjeta. Neki ranocrkveni oci su vjerovali da svaka osoba nema samo dobrog anđela koji joj je dodijeljen, nego također i demona. Vjerovanje u anđele čuvare datira odavno, ali za to ne postoji jasna baza u Pismu.

Da se vratimo na Mateja 18:10, gdje je riječ “njihovi” zajednička zamjenica na grčkom i odnosi se na činjenicu da anđeli generalno služe ljudima. Oni su opisani kao neko ko “uvijek” gleda Božije lice, kako bi čuli Njegovu zapovijest kad je potrebno pomoći vjerniku. Odlomak ne kaže da ovi anđeli čuvaju nekoga, nego da su na usluzi Ocu na nebu. Dakle, dužnost ili briga o nekom izgleda da dolazi od Boga, a ne od anđela, što savršeno ima smisla jer je Bog sam sveznajući. On vidi svakog vjernika u svakom momentu i On sam zna kad je nekome od nas potrebna intervencija nekog anđela. Radi toga što konstantno gledaju Njegovo lice, anđeli su Mu na raspolaganju kako bi pomogli Njegovim “malenim”.

Ne možemo, na osnovu Pisma, eksplicitno odgovoriti da li svaki vjernik ima anđela čuvara koji mu je dodijeljen, ili ne. Ali, kao što smo naveli ranije, Bog koristi anđele kako bi nam služili. Biblijski je reći da ih On koristi onako kako koristi nas; to znači da Mu mi ni na koji način nismo potrebni da izvrši svoju svrhu, ali On svejedno bira da upotrijebi i nas i njih (Job 4:18; 15:15). Na kraju krajeva, bilo da imamo anđela koji nam je dodijeljen ili ne, imamo čak veću sigurnost od Boga: ako smo mi Njegova djeca kroz vjeru u Krista, On izvodi sve na dobro (Rimljanima 8:28-30), a Isus Krist nas nikada neće ostaviti niti napustiti (Hebrejima 13:5-6). Ako imamo sveznajućeg, svemogućeg Boga koji nas ljubi, da li je zaista važno postoji li ograničeni anđeo čuvar koji nas štiti ili ne?

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li mi imamo anđele čuvare?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries