settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Agnosticizam?

Odgovor


Agnosticizam je pogled po kojem je nemoguće znati ili dokazati postoji li Bog. Riječ “agnostik” u osnovi znači “bez znanja”. Agnosticizam je intelektualno iskreniji od ateizma. Ateizam tvrdi da Bog ne postoji – a to je nešto što se ne može dokazati. Agnosticizam brani tvrdnju da se Božije postojanje ne može ni dokazati ni opovrgnuti, da je nemoguće znati postoji li ili ne. Po ovome, on je upravu. Božije postojanje ne može biti empirijski dokazano ili opovrgnuto.

Biblija nam kaže da moramo prihvatiti vjerom da Bog postoji. Hebreji 11:6 kažu da “je bez vjere nemoguće omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže”. Bog je Duh (Ivan 4:24), tako da se on ne može vidjeti ili dotaći. Osim ako On ne odluči da se objavi, u osnovi ga ne možemo dosegnuti našim čulima (Rimljanima 1:20). Biblija tvrdi da se postojanje Božije može jasno sagledati u univerzumu (Psalam 19:1-4), osjetiti u prirodi (Rimljanima 1:18-22) i potvrditi u našim srcima (Propovjednik 3:11).

Agnostici izbjegavaju da odluče da li su za ili protiv Božijeg postojanja. To je, na kraju, stanje neodlučnosti. Teisti vjeruju da Bog postoji. Ateisti vjeruju da ne postoji. A agnostici vjeruju da mi ne bismo trebali vjerovati ili opovrgavati Božije postojanje, jer je nemoguće biti siguran ni u jedno ni u drugo.

Kako bismo iznijeli argument u ovoj raspravi, hajde da iznesemo jasne i neopovrgive dokaze Božijeg postojanja. Ako stavimo teizam i agnosticizam na istu vagu, u koju teoriju ima više “smisla” vjerovati, kad je u pitanju život nakon smrti? Ako nema Boga, i teisti i agnostici jednostavno prestaju da postoje kad umru. Ako Bog postoji, i jedni i drugi će morati nekome da odgovaraju nakon smrti. Iz ove perspektive, definitivno ima više “smisla” biti teista, nego agnostik. Ako se ni jedna od ove dvije tvdnje ne može dokazati ili opovrgnuti, izgleda mudro učiniti sve kako bi se temeljito istražio stav koji ima željeniji rezultat vezan za konačni kraj i vječnost.

Normalno je imati sumnje. Postoji mnogo stvari na ovom svijetu koje ne razumijemo. Često ljudi sumnjaju u Božije postojanje zato što ne razumiju ili se ne slažu sa onim što On radi ili dopušta. Kakogod, kao ograničena ljudska bića ne bi trebalo da očekujemo da budemo u stanju da razumijemo neograničenog Boga. Rimljani 11:33,34 uzvikuju: “O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom?” Moramo vjerom vjerovati u Boga i njegove puteve i načine. Bog je spreman i voljan da se otkrije na veličanstvene načine onima koji vjeruju u Njega. Ponovljeni zakon 4:29 objavljuje: “Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga. I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom.”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Agnosticizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries