settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog zapovjedio Abrahamu da žrtvuje Izaka?

Odgovor


Abraham je poslušao Boga mnogo puta u svom hodu s Njim, ali nijedan test nije bio strašniji od onog u Postanku 22. Bog je zapovjedio: “Uzmi Izaka, sina svojega, jedinca svojega, kojega ljubiš, pa idi u pokrajinu Moriju i ondje ga prinesi za žrtvu paljenicu na jednom od brda što ću ti ga pokazati” (Postanak 22:2a). Ovo je bio zaprepašćujući zahtjev, jer je Izak bio sin obećanja. Kako je Abraham odgovorio? Poslušnošću bez oklijevanja; rano sljedećeg jutra, krenuo je na put sa dvojicom sluga, magarcem i svojim ljubljenim sinom Izakom, sa drvima za žrtvu. Njegova bespogovorna poslušnost Božijoj zbunjujućoj zapovijedi je dala Bogu slavu koju zaslužuje i primjer je nama kako da ga uzvisimo. Kada smo poslušni kao što je Abraham to bio, kada vjerujemo da je Božiji plan najbolji mogući scenario, uzdižemo Njegove osobine i slavimo ga. Abrahamova poslušnost licem u lice sa tom teškom zapovjeđu, uzvisila je Božiju suverenu ljubav, Njegovu vjernost i dobrotu, i providjela za nas primjer koji treba da slijedimo. Vjera koju je Abraham imao u Boga kojeg je upoznao i ljubio, postavila ga je u panteon heroja vjere u Hebrejima 11.

Bog je upotrijebio Abrahamovu vjeru kao primjer svima koji su došli nakon njega, kao jedini put spasenja. Postanak 15:6 kaže: “Abram povjerova Gospodinu i on mu to primi u zaslugu”. Ova istina je osnova kršćanske vjere, kako je i ponovljeno u Rimljanima 4:3 i Jakovu 2:23. Pravednost koja je pripisana Abrahamu je ista pravednost koja se pripisuje nama kada vjerom primimo žrtvu koju je Bog obezbijedio za naše grijehe – Isusa Krista. “Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.” (2. Korinćanima 5:21).

Starozavjetna priča o Abrahamu je osnova novozavjetnog učenja iskupljenja, žrtve Gospoda Isusa koja je prinesena na krstu, za grijehe čovječanstva. Isus je mnogo vijekova kasnije rekao: “Abraham, vaš otac, kliktao je na pomisao da bi vidio moj dan. Vidio je i obradovao se je” (Ivan 8:56). Ispod su neke od paralela između dva biblijska zapisa:

- “Uzmi Izaka, sina svojega, jedinca svojega, kojega ljubiš” (st. 2); “Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina...” (Ivan 3:16).

- “Idi u pokrajinu Moriju i ondje ga prinesi…” (st. 2); vjeruje se da je ovo oblast na kojoj je mnogo godina kasnije sagrađen grad Jerusalim, gdje je Isus žrtvovan van gradskih zidina (Hebrejima 13:12).

- “Ondje ga prinesi za žrtvu paljenicu” (st. 2); “Krist je umro za grijehe naše po Pismima” (1. Korinćanima 15:3).

- “Nato uze Abraham drva za žrtvu paljenicu i naprti ih Izaku” (st. 6); Isus, “noseći svoj križ…” (Ivan 19:17).

- “Ali gdje je janje za žrtvu paljenicu?” (st. 7); Ivan reče: “Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijeh svijeta!” (Ivan 1:29).

Isak, sin, djelovao je u poslušnosti svom ocu kada je preuzeo mjesto žrtve (st. 9); Isus se molio: “Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako ja hoću nego kako ti hoćeš.” (Matej 26:39).

Uskrsnuće – Izak (figurativno) a Isus zaista: “Vjerom prikaza Abraham Izaka, kad bi kušan. Jedinca je prikazao on koji je primio obećanja, i kojemu bi kazano: ‘Po Izaku će ti se nazvati potomstvo.’ Doista je mislio da Bog može i od mrtvih uskrisiti. Zato je ponovno zadobio svoga sina da on bude predslika.” (Hebreji 11:17-19); Isus, “i pokopan je, i uskrišen je trećeg dana po Pismima” (1. Korinćanima 15:4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog zapovjedio Abrahamu da žrtvuje Izaka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries