settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o abortusu?

Odgovor


Biblija nigdje specifično ne navodi problem abortusa. Međutim, postoje brojna učenja u Pismu koja jasno pokazuju koji je Božiji pogled na njega. Jeremija 1:5 nam kaže da nas je Bog znao još dok smo bili u majčinoj utrobi. Psalam 139:13-16 govori o Božijoj aktivnoj ulozi u našem sazdavanju i formiranju u materici. Izlazak 21:22-25 propisuje istu kaznu – smrt – za nekog ko prouzrokuje smrt bebe u utrobi, isto kao za nekog ko počini ubistvo. Ovo jasno pokazuje da Bog gleda na bebu u materici kao na ljudsko biće, kao što gleda i odraslu osobu. Za Kršćanina, abortus nije pitanje prava izbora žene. To je pitanje života i smrti ljudskog bića, stvorenog na sliku Božiju (Postanak 1:26, 27; 9:6).

Prvi argument koji se uvijek podiže protiv kršćanskog stava o abortusu je: “Šta činiti u slučaju silovanja i/ili incesta?” Iako je užasno zatrudniti kao posljedica silovanja i/ili incesta, da li je ubistvo bebe rješenje? Dva zla ne donose jedno dobro. Dijete koje se začelo silovanjem/incestom može da se da na usvajanje porodici punoj ljubavi, a koja ne može da ima sopstvenu djecu, ili to dijete može da odgaja njegova majka. Ponavljamo, beba je potpuno nevina u tome svemu i ne bi trebalo da bude kažnjena za loša djela svog oca.

Drugi argument koji se često podiže protiv kršćanskog stava o abortusu je: “Šta ako je život majke ugrožen?” Iskreno, najteže je odgovoriti na ovo pitanje, kad je abortus u pitanju. Sjetimo se najprije da je ova situacija razlog za manje od desetine jednog procenta abortusa koji se danas izvode u svijetu. Mnogo je više žena koje abortiraju radi komfora, nego žena koje abortiraju kako bi spasile svoj život. Drugo, ne zaboravimo da je Bog Bog čuda. On može da sačuva i život majke i život djeteta, uprkos svim medicinskim nepravilnostima koje kažu suprotno. Na kraju, ipak, odluka mora biti donešena između muža, žene i Boga. Bilo koji par koji se suočava sa ovom ekstremno teškom situacijom bi trebalo da se moli Gospodu za mudrost (Jakov 1:5), da vidi šta On želi da urade.

Preko 95 % abortusa koji se izvode danas, uključuju žene koje jednostavno ne žele da imaju bebu. Manje od 5 % je izvedeno radi silovanja, incesta, ili rizika za majčino zdravlje. Čak i u najtežih 5% slučajeva, abortus ne bi nikad trebalo da je prva opcija. Život ljudskog bića u utrobi je vrijedan svakog napora da se da šansa djetetu da se rodi.

Za one koji su imali abortus, ne zaboravite da taj grijeh nije teže oprostiti od bilo kog drugog grijeha. Kroz vjeru u Krista, svi grijesi mogu biti oprošteni (Ivan 3:16; Rimljanima 8:1; Kološanima 1:14). Ženi koja je abortirala, muškarcu koji je pristao na abortus, čak i doktoru koji ga je obavio – svima može biti oprošteno vjerom u Isusa Krista.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o abortusu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries