settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas je Bog stvorio?

Odgovor


Kratki odgovor na pitanje: “Zašto nas je Bog stvorio?” je: “Iz svog zadovoljstva.” Otkrivenje 4:11 kaže: “Dostojan si, Gospodine i Bože naš, primiti slavu, i čast, i moć, jer si ti sve stvorio, po tvojoj je volji sve nastalo i bilo stvoreno.” Kološani 1:16 ponavljaju ovu tvrdnju: “Sve postoji po njemu i za njega je stvoreno”. To da smo stvoreni iz Božijeg zadovoljstva ne znači da je naša svrha da ga zabavljamo ili da mu obezbijedimo zabavu. Bog je kreativno Biće i Njemu je zadovoljstvo da stvara. On je lično Biće i zadovoljstvo mu je da ima iskreni odnos sa drugim bićima.

Biti stvoren na sliku Božiju (Postanak 1:27) znači da su ljudska bića u stanju da poznaju Boga i stoga da ga vole, slave, služe mu i imaju zajedništvo s Njim. Bog nas nije stvorio zato što smo mu potrebni. Kao Bogu, Njemu ništa nije potrebno. U vječnoj prošlosti On nije osjećao usamljenost, tako da nije tragao za “prijateljem”. On nas voli, ali to ne znači da smo mu potrebni. Da nismo nikada postojali, Bog bi i dalje bio Bog – Onaj koji se ne mijenja (Malahija 3:6). Onaj koji je JA JESAM (Izlazak 3:14) nije nikad bio nezadovoljan samostalnim vječnim postojanjem. Kad je stvorio kosmos, uradio je ono što mu je predstavljalo zadovoljstvo, a pošto je Bog savršen, Njegovo djelo je bilo savršeno. “Nađe to za veoma dobro” (Postanak 1:31).

Također, Bog nije stvorio “društvo” ili sebi jednaka bića. Logično, to nije ni mogao. Ako bi Bog stvorio drugo biće koje bi mu bilo jednako u sili, inteligenciji i savršenosti, onda bi prestao da bude jedini pravi Bog, iz prostog razloga što bi tada postojala dva boga – a to bi bilo nemoguće. “Gospodin (je) pravi Bog i nema drugoga osim njega” (Ponovljeni zakon 4:35). Sve što Bog stvori mora, po pravilu stvari, biti manje od onoga što On jeste. Stvoreno ne može nikad biti veće ili jednako veliko kao Onaj koji je to stvorio.

Priznajući potpuni Božiji suverenitet i svetost, zadivljeni smo što on čovjeka kruniše “slavom i čašću” (Psalam 8:6) i spušta se do nas, nazivajući nas “prijateljima” (Ivan 15:14-15). Zašto nas je Bog stvorio? Iz svog zadovoljstva i da bismo mi, kao Njegova stvorenja, mogli imati zadovoljstvo znajući ga. EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto nas je Bog stvorio?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries