settings icon
share icon
Pitanje

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?

Odgovor


Trebalo bi da čitamo i proučavamo Bibliju zato što je to Božija riječ upućena nama. Ona je bukvalno "bogonadahnuta" (2.Timoteju 3:16). Drugim riječima, ona je Božija riječ upućena nama. Postoji toliko mnogo pitanja koja su filozofi postavili, a na koja je Bog odgovorio u Pismu. Šta je smisao života? Odakle sam ja došao? Postoji li život poslije smrti? Kako da dođem u nebo? Zašto je svijet pun zla? Zašto mi je teško da činim dobro? Pored ovih "velikih" pitanja, ona daje gomilu praktičnih savjeta u oblastima kao što su: šta je to što treba da tražim u supružniku? Kako mogu da imam uspješan brak? Kako mogu da budem dobar prijatelj? Kako mogu da budem dobar roditelj? Šta je to uspjeh i kako mogu da ga postignem? Kako mogu da se promijenim? Šta je zaista bitno u životu? Kako mogu da živim tako da ne gledam na prošlost sa žaljenjem? Kako mogu pobjednički da se nosim sa nepravednim situacijama i lošim događajima u životu?

Treba da čitamo i proučavamo Bibliju zato što je u potpunosti pouzdana i bez greške. Biblija je jedinstvena među takozvanim "svetim" knjigama na taj način što ne daje samo moralnu pouku i kaže "vjeruj mi." Radije, daje nam mogućnost da je testiramo, time što ćemo provjeriti stotine detaljnih proroštava koja je čine, historijske izvještaje koje je zabilježila i naučne činjenice o kojima govori. Oni koji kažu da u Bibliji postoje greške su zatvorili svoje uši za istinu. Isus je jednom pitao šta je lakše reći: "Tvoji grijesi su ti oprošteni," ili "Ustani, uzmi svoj krevet i hodaj." On je zatim dokazao da ima moć da oprašta grijehe (nešto što ne možemo da vidimo svojim očima) tako što je izliječio paralizovanog čovjeka (nešto što su oni oko njega mogli da vide svojim očima). Slično, nama je data sigurnost da je Božija Riječ istinita kada govori o duhovnim stvarima koje nije moguće da provjerimo svojim čulima, time što se pokazuje istinitom u onim oblastima koje možemo da provjerimo, kao što su historijska tačnost, naučna tačnost, i proročka tačnost.

Treba da čitamo i proučavamo Bibliju zato što se Bog ne mijenja i zato što se ljudska priroda ne mijenja – ona je relavantna za nas kao što je bila onda kada je napisana. Dok se tehnologija oko nas mijenja, ljudske želje i priroda se ne mijenjaju. Dok čitamo stranice biblijske historije, nalazimo da bilo da se govori o ličnim odnosima ili društvu, "nema ništa novo pod suncem" (Propovjednik 1:10). I dok ljudski rod nastavlja da traži ljubav i zadovoljstvo na svim mogućim pogrešnim mestima, Bog – naš dobar i milostiv Stvoritelj – nam kaže šta će nam donijeti trajnu radost. Njegova otkrivena Riječ, Biblija, je toliko važna da je Isus rekao za nju, "Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih" (Matej 4:4). Drugim riječima, ako želimo da živimo život u punoj punini, onako kako je to Bog namjeravao, moramo slušati i paziti na Božiju pisanu Riječ.

Treba da čitamo i proučavamo Božiju Riječ jer postoji toliko mnogo lažnog učenja. Biblija nam daje mjerilo po kome možemo da odredimo šta je istina a šta ne. Kaže nam kakav je Bog. Ako imamo pogrešnu sliku o Bogu znači da slavimo "idola" ili "lažnog boga." Slavimo nešto što On nije. Biblija nam kaže kako neko istinski stiže na nebo, i to nije po tome da li je dobar ili kršten, ili po bilo čemu drugom što radimo (Ivan 14:6; Efežanima 2:1-10; Izaija 53:6; Rimljanima 3:10-18, 5:8, 6:23, 10:9-13). U prilog ovome, Božija Riječ nam pokazuje koliko nas Bog voli (Rimljanima 5:6-8; Ivan 3:16). I kad naučavamo sve ovo, privučeni smo da ga zavolimo zauzvrat (1. Ivanova 4:19).

Biblija nas oprema da služimo Boga (2. Timoteju 3:17; Efežanima 6:17; Hebrejima 4:12). Pomaže nam da znamo kako da budemo spašeni od svojih grijeha i njihovih krajnjih posljedica (2. Timoteju 3:15). Razmišljanje nad njom i slušanje njenog učenja će donijeti uspjeh u životu (Jošua 1:8; Jakov 1:25). Božija Riječ nam pomaže da vidimo grijeh u svom životu i da ga se riješimo (Psalam 119:9,11). Daje nam vođstvo, čineći nas mudrijim od svojih učitelja (Psalam 32:8, 119:99; Izreke 1:6). Biblija nas čuva da ne protraćimo godine svog života na ono što ne traje i što nije bitno (Matej 7:24-27).

Čitanje i proučavanje Biblije nam pomaže da umjesto privlačnog "mamca" vidimo bolnu "zamku" grešnog iskušenja, tako da možemo radije da učimo iz tuđih grešaka, nego da ih pravimo sami. Iskustvo je sjajan učitelj, ali kada se radi o učenju iz grijeha, užasno je težak. Mnogo je bolje učiti iz tuđih grešaka. Postoji toliko mnogo biblijskih ličnosti od kojih se može učiti, i pozitivnih i negativnih primjera, kada i jedno i drugo dolazi iz života jedne osobe, ali u različitim vremenima. Na primjer, David, kada pobjeđuje Golijata, nas uči da je Bog veći od bilo čega sa čim traži da se suočimo (1. Samuelova 17), dok nam njegov pad u iskušenje i preljub sa Betšebom otkriva koliko dugotrajne i užasne posljedice trenutnog grešnog zadovoljstva mogu da budu (2. Samuelova 11).

Biblija nije knjiga samo za čitanje. To je knjiga za proučavanje, tako da bi se mogla primijeniti. U suprotnom, to je kao da gutate hranu bez da je sažvaćete, a onda da je ispljunete – nikakva hranljiva vrijednost nije dobijena time. Biblija je Božija Riječ. Kao takva, ona je ta koja vezuje, kao što vezuje i zakon prirode. Možemo je ignorisati, ali ako to činite sebe povređujete, isto kao kad bismo pokušali da ignorišemo zakon gravitacije. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važna Biblija za naše živote. Proučavanje Biblije može se uporediti sa kopanjem zlata. Ako se potrudimo malo i samo "ispiramo kamenje u potoku," naći ćemo samo zlatni prah. Ali, što se više trudimo da zaista "zakopamo," veću ćemo nagradu dobiti za naš trud.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto treba da čitamo / proučavamo Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries