settings icon
share icon
Pitanje

Šta je wicca? Da li je wicca vračarstvo?

Odgovor


Wicca je novopaganska religija koja raste u popularnosti i sve je više prihvaćena u Sjedinjenim državama i Evropi. Postoje mnoge stranice na internetu i knjige koje tvrde da naučavaju “pravu” wiccu, ali istina je da ne postoji opšta saglasnost među njenim pristalicama oko toga šta je zaista ta religija. Razlog tome je taj što je ona, onakva kakva se danas praktikuje, stara samo 50 godina. Wicca je sistem vjerovanja koji je Briton Gerald Gardner sastavio u četrdesetim i pedesetim godinama dvadesetog viijeka, od raznih religijskih tradicija i vjerovanja, kao i rituala slobodnih zidara. Otkako je Gardner objavio nekoliko knjiga koje podržavaju njegov sistem obožavanja, niklo je mnogo ogranaka i varijacija wicce. Neki njeni sljedbenici su politeisti i obožavaju više od jednog božanstva, dok se drugi klanjaju samo jednom “bogu” ili “boginji”. Ipak, drugi pripadnici wicce slave prirodu i zovu je Gaea, po grčkoj boginji zemlje. Neki odaberu dijelove kršćanske doktrine koje će prihvatiti, dok neki u potpunosti odbacuju kršćanstvo. Većina onih koji praktikuju wiccu vjeruju u reinkarnaciju.

Većina sljedbenika wicce žestoko poriče da je Sotona dio njihovog panteona, navodeći glavne doktrinalne razlike između njih i sotonista. Oni uglavnom promovišu moralni relativitet, prezirući oznake kao što su “dobro” i “zlo”. Wicca ima jedan zakon ili pravilo, koje se zove Rede: “Radi ono što želiš, nemoj povrijediti nikoga”. Na prvi pogled, ovaj Rede izgleda kao potpuno, nesputano lično odobrenje. Možete da radite šta god želite, sve dok niko nije povrijeđen; međutim, sljedbenici wicce će brzo istaknuti da domino efekt nečijih djela može da ima dalekosežne posljedice. Oni iznose ovaj princip u Trostrukom zakonu, koji kaže: “Svo dobro koje neko čini drugome se trostruko vraća u ovom životu; tako je i ako povrijedimo nekoga”.

Jedna od glavnih činjenica koja doprinosi trajnoj fascinaciji wiccom je podrazumijevano korištenje čari i magike (namjerno pogrešno napisano u cilju razdvajanja sljedbenika wicce od vračara i iluzionista). Oni koji žele da zadovolje radoznalost, kao i duhovni početnici, su najgorljiviji da se udube u ove tajne. Ne praktikuju sve pristalice wicce vračanje, ali oni koji to čine tvrde da je magika za njih ono što je molitva kršćaninu. Razlika između to dvoje je ta da prvi kažu da je magika samo korištenje uma za kontrolu stvari, ili obraćanje njihovom omiljenom božanstvu da im učini uslugu, dok drugi zazivaju svemogućeg, sveprisutnog Boga da iscijeli ljude i da interveniše i djeluje u njihovim životima. Pošto Rede zabranjuje vješticama da čine zlo drugome, a Trostruki zakon detaljno iznosi posljedice za one koji ga prekrše, vještice koje praktikuju magiku više vole da sebe nazivaju “prirodnim vješticama” ili “bijelim vješticama”, kako bi se ogradile od satanista.

Wicca je u osnovi religija u koja se bavi time da svi gledaju svoja posla i žive u miru sa svojim susjedima i okruženjem. Njeni sljedbenici rado povlače paralele između sebe i biblijskog kršćanstva radi sticanja kredibiliteta, ali šta Biblija ima da kaže o ovoj religiji? U njoj nećemo naći riječ “wicca”, stoga hajde da procijenimo ta vjerovanja u svjetlu onoga što Bog kaže o njima.

Čini wicce su idolopoklonstvo – Rimljanima 1:25 kaže: “Koji pretvoriše istinu Božju u laž, i većma iskazivaše čast i služiše stvorenju nego Stvoritelju…” U Izaiji 40, Bog nam daje sliku o tome koliko je Stvoritelj veći od Njegovog stvorenja. Ako obožavamo bilo šta osim Stvoritelja, krivi smo za idolopoklonstvo.

Čini wicce daju lažnu nadu. Hebrejima 9:27 kažu: “I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a po tom sud”. Bog kaže da imamo samo jednu šansu u životu. Ne postoje druge šanse u drugom životu. Ako ne prihvatimo Božiji dar Isusa dok smo na ovoj zemlji, On nam sudi kao onima koji nisu voljni da budu u Njegovom prisustvu i poslani smo u pakao.

Čini wicce donose razočarenje. Marko 7:8 kaže: “Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske”. Bog je Bog, a ne mi. Mi treba da donesemo odluku. Da li ćemo da mu vjerujemo i usvojimo Njegov pogled na svijet, ili ne? Poznavati Boga zahtijeva puno discipline. Wicca je religija laži usmjerena na dobronamjerne, ali lakovjerne ljude.

Ponovljeni zakon 18:10-12 kaže: “Neka se ne nađe kod tebe nitko koji bi… vračao, ili koji bi gatao, ni koji bi čarao ili bajao… Jer je gnusoba Gospodu, tkogod se tim bavi”. Čini wicce su grijeh, a Bog to mrzi. Zašto? Jer je to pokušaj da se odbaci naša ovisnost o Bogu i zadobiju odgovori mimo Njega.

Grijeh nije samo društveno neprihvatljivo djelo. To je naša odluka da se ne složimo sa Bogom u vezi sa bilo kojom temom – da se pobunimo protiv Njega. Grijeh je govoriti: “Bože, ja želim da živim svoj život na svoj način”. Rimljanima 3:23 kažu: “Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje”. Rimljani 6:23 kažu: “…jer je plaća za grijeh smrt”. To se ne odnosi na smrt tijela, nego na duhovnu smrt: vječnu odvojenost od Boga i svih blagoslova koje donosi Njegovo prisustvo. Ovo je definicija pakla: odsustvo Božijeg prisustva. To je ono što nam naš grijeh donosi.

Hvala Bogu, Rimljanima 6:23 ne završava tu. Nastavlja: “...a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu”. Bog je znao da ćemo se svi mi pobuniti na ovaj ili onaj način, i On nam je obezbijedio način na koji ćemo izbjeći tu odvojenost – vjerom u Isusa Krista. Čini wicce nisu ništa drugo nego još jedna laž Sotone, neprijatelja naših duša, koji “kao lav ričući obilazi i traži koga da proždere” (1. Petrova 5:8).EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je wicca? Da li je wicca vračarstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries