settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Biblija naziva Sveto Pismo?

Odgovor


Izraz biblia sacra ("svete knjige") se najprije pojavljuje tokom Srednjeg vijeka. Na engleskom jeziku, jedno od najranijih – ako ne i najranije – korištenje naziva "Sveta Biblija" pojavilo se 1611. g. na naslovnoj strani autorizovane verzije, poznate kao King James verzija. Riječ sveto ima nekoliko značenja i, kako ćemo vidjeti, sva ona opisuju Riječ Božiju.

Jedan od značenja sveto je "posvećeno, osvećeno, sakralno". Kada je Bog govorio Mojsiju iz gorućeg grma, zapovijedio mu je da izuje obuću jer stoji na "svetom mjestu", tlu koje je učinjeno svetim Božijom prisutnošću. Pošto je Bog svet, riječi koje On govori su također svete. Na isti način, riječi koje je dao Mojsiju na Gori Sinaj su također svete, kao i sve riječi koje je dao čovječanstvu kroz Bibliju. Pošto je Bog savršen, Njegove riječi su savršene (Psalam 19:7). Kako je On pravedan i čist, tako je i Njegova Riječ (Psalam 19:8).

Biblija je također sveta jer je napisana od strane ljudi pod vodstvom i uticajem Duha Svetog. "Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo." (2. Timoteju 3:16). Grčka riječ prevedena kao "Bogom nadahnuto" je Theopneustos, od theos, što znači "Bog", i pneo, što znači "dahnuti ili udahnuti". Riječ pneumonia dolazi iz ovog grčkog korijena. Dakle, naš Sveti Bog, u osobi Duha Svetog, bukvalno je udahnuo svete riječi Pisma u pisce svake od knjiga Biblije. Božanski Pisac je svet; stoga, ono što On napiše je sveto.

Još jedno značenje riječi sveto je "odvojiti". Bog je odvojio izraelski narod od njihovih savremenika da budu "svećeničko kraljevstvo i svet narod" (Izlazak 19:6). Slično tome, kršćani su odvojeni od nevjernika koji hodaju u tami, kako je Petar opisao: "A vi ste izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, puk dobitka, da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnome svjetlu". Ovaj aspekt svetosti kao "odvojenosti" važi i za Bibliju, jer je ona knjiga koja se odvaja od drugih. To je jedina knjiga koju je sami Bog napisao, jedina koja ima silu da oslobodi ljude (Ivan 8:32), da promijeni njihove živote i učini ih mudrim (Psalam 19:7), da ih posveti i učini svetim (Ivan 17:17). To je jedina knjiga koja daje život, utjehu i nadu (Psalam 119:50), i jedina koja će ostati zauvijek (Matej 5:18).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto se Biblija naziva Sveto Pismo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries