settings icon
share icon
Pitanje

Zašto mormoni sebe nazivaju Svecima zadnjih dana?

Odgovor


Kada je glad za religijskim iskustvom dosegla vrhunac u 19. vijeku, nedostatak jedinstva unutar različitih grana kršćanske vjere je postao kamen spoticanja. Pojavio se čovjek po menu Joseph Smith koji je kao rješenje predložio sopstvena religijska iskustva. Proglasio je sebe Božijim prorokom. Pristalice su tvrdile da je Bog obnovio “sveto sveštenstvo starih apostola i učenika” preko Josepha Smitha. On je također tvrdio da u tim “zadnjim danima” svijeta sve druge crkve učestvuju u otpadu a da u samo njegovo lično otkrivenje (ili onih koji su povezani s njim) može da se vjeruje za spasenje i pouku.

Prvenstveno trudom Josepha Smitha i Olivera Cowderyja, osnovala se organizacija koja je nazvana Crkvom Isusa Krista svetaca zadnjih dana. Za to ime se izjavilo da je došlo otkrivenjem od Isusa Krista. Ono je trebalo da ukaže na tri specifične stvari: 1. Isus Krist je rukopoložio crkvu; 2. Crkvena služba je bila specifična za zadnje dane svijeta i 3. Crkva bi trebalo da se sastoji samo od istinskih svetaca prepoznatih od Isusa Krista. Takvo ime bi trebalo da zvuči veoma privlačno u vremenu nestabilne doktrine. Mormonska crkva je istakla da je na njima zadatak uspostavljanja Božijeg kraljevstva i uvođenja praktikovanja kršćanske religije onako kako je Bog namjerio. Sve ovo zajedno se nazivalo “obnova Evanđelja” i bilo je dio pokreta obnove ranih godina 19. vijeka.

Prema Bibliji, Bog je taj koji će uspostaviti svoje kraljevstvo (Izaija 9:7). Sveti nisu pozvani da to urade za Njega. Također, bilo da neko vidi zadnje dane kao kraj doba zemlje, ili kao sve dane koji su uslijedili nakon završene službe Isusa Krista, Biblija ne podržava narušeno Evanđelje kome je potrebno obnovljenje. Isus je objavio da je priznanje Simona Petra da je On “Krist, Sin Boga živoga” stijena na kojoj će Njegova crkva biti sagrađena, koju ni “vrata paklena neće nadvladati” (Matej 16:16, 18). Bog je također objavio da, iako su neki zalutali od istine, “čvrsto stoji temelj Božji” (2. Timoteju 2:18-19). Ovi stihovi ukazuju na istrajnu prirodu crkve unutar konteksta Evanđelja. Zaista, u zadnjim vremenima će otpadništvo obilovati (Matej 24:11), ali će Evanđelje ostati netaknuto kod onih koji istraju (Matej 24:13-14).

Pravo djelovanje današnjih svetaca je da nastave da objavljuju istinu vječnog Evanđelja (Ivan 3:16; Marko 16:15) i da “uzmu za uzor svete riječi koje su čuli… u vjeri i ljubavi koje su u Kristu Isusu” (2. Timoteju 1:13).EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto mormoni sebe nazivaju Svecima zadnjih dana?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries