settings icon
share icon
Pitanje

Gdje se u Starom Zavjetu proriče Kristov dolazak?

Odgovor


Postoji mnogo Starozavjetnih proroštava vezanih za Isusa Krista. Neki tumači tvrde da postoje stotine mesijanskih proroštava. Dole navedena su ona koja se smatraju najjasnijim i najvažnijim.

Vezano za Isusovo rođenje – Izaija 7:14: “Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!” Izaija 9:5: “Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.” Mihej 5:1: “A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.”

Vezano za Isusovu službu i smrt – Zaharija 9:9: “Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska. Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.” Psalam 22:17-19: “Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružile. Probodoše mi ruke i noge, sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me. Haljine moje dijele među sobom i kocku bacaju za odjeću moju.”

Izgleda da je najjasnije proroštvo o Isusu cijelo poglavlje 53 u Izaiji. Izaija 53:3-7 je posebno nepogrešivo: “Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca svi smo lutali, i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. Ko jagnje na klanje odvedoše ga; ko ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih.”

Proroštvo o “sedamdeset sedmica” u Danielu 9 proriče tačan datum kad će Isus, Mesija, biti “odsječen”. Izaija 50:6 precizno opisuje batine koje je Isus podnio. Zaharija 12:10 proriče “probadanje” Mesije, što se dogodilo nakon što je Isus umro na križu. Možemo navesti mnoge druge primjere, ali ovi će biti dovoljni. Stari Zavjet definitivno prorokuje dolazak Isusa kao Mesije.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Gdje se u Starom Zavjetu proriče Kristov dolazak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries