settings icon
share icon
Pitanje

Kako, zašto i kada je Sotona pao sa neba?

Odgovor


Pad Sotone sa neba je simbolično opisan u Izaiji 14:12-14 i Ezekielu 28:12-18. Dok se ova dva odlomka odnose posebno na babilonskog i tirskog kralja, oni također govore i o duhovnoj sili koja stoji iza njih, Sotoni. Ovi odjeljci opisuju zašto je Sotona pao, ali ne govore specifično kad se to desilo. Ono što mi znamo je sljedeće: anđeli su stvoreni prije zemlje (Job 38:4-7). Sotona je pao prije nego što je kušao Adama i Evu u vrtu (Postanak 3:1-14). Njegov pad se stoga morao desiti nakon što su anđeli stvoreni, a prije kušanja Adama i Eve u Edenskom vrtu. Da li se njegov pad odigrao par minuta, sati ili dana prije događaja u vrtu, Pismo nam ne govori.

Knjiga o Jobu nam kaže da je, bar još neko vrijeme, Sotona imao pristup nebu i Božijem tronu. “A dogodi se jednoga dana pa dođoše Božji sinovi i stupiše pred Gospodina. I Sotona se pojavi među njima. I Gospodin upita Sotonu: ‘Odakle dolaziš?’ Sotona odgovori Gospodinu: ‘Prošao sam zemljom i putovao po njoj.’ (Job 1:6-7). Očito se u to vrijeme Sotona još uvijek slobodno kretao između neba i zemlje, pričajući direktno sa Bogom i govoreći Mu o svojim djelima. U kom momentu je Bog prekinuo to slobodno pristupanje, nije poznato.

Zašto je Sotona pao s neba? Radi svog ponosa. Poželio je da on bude Bog, a ne Njegov sluga. Primijetimo mnoge “Ja ću….” izjave u Izaiji 14:12-15. Ezekiel 28:12-15 opisuje Sotonu kao neizmjerno lijepog anđela. Bio je izgleda najveći od svih anđela, najljepše Božije stvorenje, ali nije bio zadovoljan tom pozicijom. Umjesto toga, poželio je da on bude Bog, u suštini da “zbaci Boga sa Njegovog trona” i preuzme vladavinu nad univerzumom. Sotona je želio da bude Bog i, interesantno, to je ono na šta je kušao Adama i Evu u Edenskom vrtu (Postanak 3:1-5). Kako je Sotona pao sa neba? Ustvari, pad nije ispravan opis. Bilo bi ispravnije reći da je Bog zbacio Sotonu sa neba (Izaija 14:15; Ezekiel 28:16-17). Sotona nije pao sa neba; prije je bio zbačen.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako, zašto i kada je Sotona pao sa neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries