settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Pravoslavna crkva i u šta vjeruju pravoslavci?

Odgovor


Pravoslavna crkva nije jedna crkva, već porodica 13 nezavisnih tijela koja se nazivaju prema nacijama u koje su smještena (Grčka pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva…). Ujedinjene su po shvatanju sakramenata, doktrine, liturgije i crkvenog uređenja, ali svaka od njih sama uređuje svoj život.

Starješina svake pravoslavne crkve naziva se patrijarhom. Carigradski patrijarh (sa sjedištem u Istanbulu) je ekumenski ili vaseljenski patrijarh. Njegov položaj je približno jednak položaju pape u Rimokatoličkoj crkvi. Ali, nasuprot papi koji se naziva i PRIMUS FILIUS DEI (namjesnik Sina Božijeg), carigradski patrijarh je PRIMUS INTER PARES (prvi među jednakima). Carigradski patrijarh uživa naročite počasti, ali nema vlast da utiče na ostalih dvanaest pravoslavnih crkava.

Pravoslavna crkva tvrdi za sebe da je jedina prava Kristova crkva i da njeni korijeni sežu do prvih apostola kroz neprekidni lanac apostolskog nasljeđivanja. Pravoslavni mislioci polemišu o duhovnom statusu rimokatolika i protestanata, a nekolicina ih još uvijek smatra hereticima. Ali i pravoslavci, poput katolika i protestanata, vjeruju u Trojstvo, Bibliju kao riječ Božiju, Isusa kao Božijeg Sina i u još mnoge biblijske doktrine. Ipak, doktrinarno su mnogo bliži rimokatolicima nego protestantima.

Nažalost, doktrine o opravdanju vjerom praktično nema u historiji i teologiji Pravoslavne crkve. Pravoslavlje stavlja naglasak na theosis (doslovno “oboženje”), postepeni proces u kome kršćanin sve više postaje nalik Kristu. Ono što mnogi u pravoslavnoj tradiciji ne shvataju je to da je oboženje progresivni rezultat spasenja, a ne traženje spasenja. Ostale karakteristike pravoslavlja koje nisu u skladu s Biblijom su sljedeće:

- jednak autoritet crkvene tradicije i Svetog pisma
- pojedincu se ne savjetuje da tumači Bibliju van crkvene tradicije
- doživotno Marijino djevičanstvo
- molitva za mrtve
- krštenje beba, tj. zanemarivanje lične odgovornosti i vjere u tom činu
- mogućnost spasenja nakon smrti
- mogućnost gubitka spasenja.

Iz Pravoslavne crkve su potekli neki od najznačajnijih glasova kršćanstva. Mnogo pravoslavca danas ima istinsko spasenje u Isusu Kristu, iako pravoslavna crkva ne prenosi jasnu poruku Kristovog evanđelja koje nalazimo u Bibliji. Poziv reformista na “samo Pismo, samo vjeru, samo milost i samo Krista" ne nalazimo u pravoslavnoj crkvi, a to je ipak najvrednije blago kršćanstva, bez kojeg se ne može.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Pravoslavna crkva i u šta vjeruju pravoslavci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries