settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Nojeva poplava bila globalnog ili lokalnog karaktera?


Biblijski odlomci koji se odnose na poplavu jasno govore da je bila na globalnom nivou. Postanak 7:11 tvrdi da su “navalili svi izvori bezdana, rastvorile se ustave nebeske.” Postanak 1:6,7 i 2:6 nam kažu da je zivotna sredina prije poplave bila mnogo drugačija od ove koju mi znamo danas. Bazirano na ovim i drugim biblijskim opisima, sa razlogom se špekuliše da je u jedno vrijeme zemlja bila pokrivena nekom vrstom vodenog omotača. On je mogao da se sastoji od vodene pare, ili od prstenova, kao sto su Saturnovi. Ovo, u kombinaciji sa podzemnom vodom, oslobodjeno na zemlju (Postanak 2:6), bi rezultiralo globalnom poplavom.

Najjasniji stihovi koji pokazuju razmjere poplave su u Postanku 7:19-23 Vezano za vode, one “su sve silnije navaljivale i rasle nad zemljom, tako te prekriše sva najviša brda pod nebom. Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda. Izgiboše sva bića što se po zemlji kreću: ptice, stoka, zvijeri, svi gmizavci i svi ljudi. Sve što u svojim nosnicama imaše dah života- sve što bijaše na kopnu – izgibe. Istrijebi se svako biće s površja zemaljkog: čovjek, životinje, gmizavci i ptice nebeske, sve se izbrisa sa zemlje. Samo Noa ostade i oni što bijahu s njim u korablji.”

U gore navedenom odlomku, ne samo da smo našli da se riječ „sve“ koristi konstantno, nego smo takodjer otkrili da vode “prekriše sva najviša brda pod nebom”, da su “Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda” i da “Izgiboše sva bića što se po zemlji kreću”. Ovo jasno opisuje univerzalnu poplavu koja pokriva čitavu zemlju. Također, ako je poplava bila lokalna, zašto je Bog dao instrukcije Noju da sagradi barku, umjesto da mu kaže da se preseli negdje drugo i da učini da životinje emigriraju? Zašto je dao uputstva Noju da sagradi barku dovoljno veliku da udomi sve vrste kopnenih životinja koje su se mogle naći na planeti? Da poplava nije bila globalnog karaktera, ne bi bilo potrebe za barkom.

Petar takodjer opisuje globalni obim poplave u 2. Petrovoj 3:6,7, gdje izjavljuje: “Njima je ondašnji svijet, potopljen vodom, uništen. A sadašnja nebesa i sadašnju zemlju ista je riječ pohranila za oganj i čuva ih za dan Suda i propasti bezbožnika.” U ovim stihovima Petar kao poređenje koristi globalnu osudu poplavom koja je došla u Nojevo vrijeme i izjavljuje da je svijet koji je tad postojao bio potopljen vodom. Nadalje, mnogi biblijski pisci prihvataju da je globalna poplava historijski autentična (Izaija 54:9; 1. Petrova 3:20; 2. Petrova 2:5; Hebrejima 11:7). Na kraju, Gospod Isus Krist je vjerovao u globalnu poplavu i uporedio je sa dolazećim uništenjem svijeta kad se on bude vratio (Matej 24:37-39; Luka 17:26-27).

Postoje mnogi vanbiblijski dokazi koji ukazuju na svjetsku katastrofu kao što je globalna poplava. Nađena su ogromna groblja fosila na svakom kontinentu i velike naslage ugljenika, koje bi zahtijevale rapidno pokrivanje velikih povrsina vegetacije. Okeanski fosili su nadjeni na vrhovima planina sirom svijeta. Kulture iz svih dijelova svijeta imaju neku vrstu legende o poplavi. Sve ove činjenice i mnoge druge su dokazi globalne poplave.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Nojeva poplava bila globalnog ili lokalnog karaktera?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries