settings icon
share icon
Pitanje

Da li su Mormoni sekta? Šta Mormoni vjeruju?

Odgovor


Mormonsku religiju (Mormonizam), čiji su sljedbenici poznati kao Mormoni i Sveci zadnjih dana, je osnovao prije manje od dvjesto godina, čovjek poi menu Joseph Smith. On je tvrdio da ga je lično posjetio Bog Otac i Isus Krist, koji su mu rekli da su sve crkve i njihova uvjerenja jedna gnusoba. Joseph Smith je tada započeo novu religiju koja tvrdi za sebe da je “jedina prava crkva na zemlji”. Problem sa Mormonizmom je da je on kontradiktoran Bibliji, da je promijenio i proširio. Kršćani nemaju razloga da vjeruju da Biblija nije istinita i adekvatna. Istinski vjerovati u Boga znači vjerovati u Njegovu Riječ, da je svo Pismo nadahnuto Bogom, što znači da dolazi od Njega (2. Timoteju 3:16).

Mormoni vjeruju da ustvari postoji četiri izvora božanski inspirisanih riječi, a ne samo jedan: 1) Biblija, “onoliko koliko je tačno prevedena”. Koji stihovi se smatraju za netačno prevedene, nije uvijek najjasnije. 2) Knjiga Mormona, koju je “preveo” Smith i koja je izdana 1830. On je izjavio da je to “najtačnija knjiga” na zemlji i da osoba može doći bliže Bogu slijedeći njene zapovijedi, “nego bilo koje druge knjige”. 3) Doktrina i Zavjeti, koja sadrži kolekciju modernih otkrivenja vezano za “Crkvu Isusa Krista, pošto je obnovljena”. 4) Biser velike vrijednosti, što, prema Mormonima, “pojašnjava” doktrine i učenja koja su se izgubila iz Biblije i dodaje svoje sopstvene informacije o stvaranju zemlje.

Mormoni o Bogu vjeruju sljedeće: On nije uvijek bio vrhovno Biće univerzuma, nego je zadobio taj status kroz pravedno življenje i istrajan trud. Oni vjeruju da Bog Otac ima “tijelo od mesa i kostiju, opipljivo kao i čovječije”. Iako su ovu teoriju napustili moderni mormonski lideri, Brigham Young je naučavao da je Adam ustvari bio Bog i otac Isusa Krista. Kontra tome, Kršćani znaju sljedeće o Bogu: postoji samo jedan istiniti Bog (Ponovljeni Zakon 6:4; Izaija 43:10, 44:6-8), On je uvijek postojao i uvijek će postojati (Ponovljeni Zakon 33:27; Psalam 90:2; 1. Timoteju 1:17) i on nije stvoren, nego je Stvoritelj (Postanak 1; Psalam 24:1; Izaija 37:16). On je savršen i niko drugi nije mu jednak (Psalam 86:8; Izaija 40:25). Bog Otac nije čovjek, niti je ikad bio (Brojevi 23:19; 1. Samuelova 15:29; Hošea 11:9). On je Duh (Ivan 4:24), a Duh nema meso i kosti (Luka 24:39).

Mormoni vjeruju da postoje različiti nivoi ili kraljevstva nakon života: nebesko, zemaljsko, telestialno kraljevstvo i krajnja tama. Gdje će čovječanstvo završiti zavisi od toga šta su vjerovali i činili u ovom životu. Kontra tome, Biblija nam kaže da nakon smrti idemo u nebo ili pakao, zavisno od toga da li smo ili nismo vjerovali u Isusa Krista kao svog Gospoda i Spasitelja. Biti odvojen od svoga tijela nam, kao vjernicima, znači da smo sa Gospodom (2. Korinćanima 5:6-8). Nevjerni će biti poslani u pakao ili mjesto mrtvih (Luka 16:22,23). Kad Isus dođe drugi put, primićemo nova tijela (1. Korinćanima 15:50-54). Postojaće novo nebo i nova zemlja za vjerne (Otkrivenje 21:1), a nevjerni će biti bačeni u ognjeno jezero (Otkrivenje 20:11-15). Ne postoji druga šansa za otkupljenje nakon smrti (Hebrejima 9:27).

Mormonski lideri naučavaju da je Isusova inkarnacija rezultat fizičkog odnosa između Boga Oca i Marije. Mormoni vjeruju da je Isus bog, ali da isto tako bilo koje drugo ljudsko biće može postati bog. Mormonizam naučava da se spasenje može zaraditi kombinacijom vjere i dobrih djela. Suprotno tome, Kršćani kroz historiju vjeruju da niko ne može dostići status Boga – samo On je svet (1. Samuelova 2:2). Jedini način da mi budemo sveti u Božijim očima je kroz vjeru u njega (1. Korinćanima 1:2). Isus je jedini prvorođeni Sin Božiji (Ivan 3:16), jedini koji je ikad živio bezgrešan život bez mane i koji sada ima najuzvišenije mjesto časti u nebu (Hebrejima 7:26). Isus i Bog su jedno u suštini, jer je Isus bio onaj koji je postojao prije fizičkog rođenja (Ivan 1:1-8; 8:56). On je dao sebe kao žrtvu za nas, Bog ga je podigao iz mrtvih i jednog dana će svi priznati da je Isus Krist Gospod (Filipljanima 2:6-11). Isus nam je rekao da je nemoguće doći u nebo našim sopstvenim djelima i da je to moguće samo vjerom u njega (Matej 19:26). Svi smo mi zaslužili vječnu kaznu za naše grijehe, ali su nam Božija beskrajna ljubav i milost omogućile izlaz. “Jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” (Rimljanima 6:23)

Jasno je da postoji samo jedan put da se primi spasenje i da je to poznavati Boga i njegovog Sina, Isusa (Ivan 17:3). To nije nešto što se zadobija djelima, nego vjerom (Rimljanima 1:17; 3:28). Možemo primiti taj dar bez obzira na to ko smo ili šta smo uradili (Rimljanima 3:22). “Spasenja nema ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti.” (Djela 4:12)

Iako su Mormoni obično prijateljski nastrojeni, puni ljubavi i ljubazni, oni su prevareni lažnom religijom koja izvrće prirodu Boga, osobe Isusa Krista i način spasenja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su Mormoni sekta? Šta Mormoni vjeruju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries