settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o očevima kršćanima?

Odgovor


Najveća zapovijest u Bibliji je ova: "Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!" (Ponovljeni zakon 6:5) Kad se vratimo na drugi stih, čitamo: "Da se svega svog vijeka bojiš Jahve, Boga svoga, ti, sin tvoj i sin tvoga sina, vršeći sve zakone njegove i sve zapovijedi njegove što ti ih danas propisujem, pa da imaš dug život. " Prateći dalje Ponovljeni zakon 6:5, čitamo: "Riječi ove što ti ih danas naređujem, neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad lijegaš i kad ustaješ." (Stihovi 6-7)

Izraelska historija otkriva da je otac trebalo da bude marljiv u obučavanju svoje djece u putevima i riječima Gospodnjim, zarad njihove lične duhovne dobiti i blagostanja. Otac koji je bio poslušan zapovijestima je činio upravo to. To nas navodi na Izreke 22:6, "Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.". Riječ "upućivati" ("obučavati", u nekim prevodima – op.prev.) indicira prvu instrukciju koju otac i majka treba da daju djetetu u njegovoj ranoj edukaciji. Obučavanje je dizajnirano tako da tačno razjasni djeci život koji im je namijenjen. Uspostaviti ranu edukaciju djece na ovaj nacin od kljucne je važnosti.

Efezanima 6:4 sažima istrukcije date ocu za negativan i pozitivan način. "A vi, očevi, ne ogorčujte djece svoje, već ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom!" Negativni dio ovog stiha indicira da otac ne ogorčava svoju djecu okrutnošću, nepravdom, pristrasnošću, ili neopravdanim korištenjem autoriteta. Okrutan, nerazuman odnos prema djetetu je dobar samo da hrani zlo u srcu. Riječ "provocirati" znači "iritirati, razdraživati, "tesati" na pogrešan način, ili pobuditi. Ovo se dešava kad imamo pogrešan duh i pogrešne metode – okrutnost, nerazumnost, strogost, okrutna očekivanja, nepotrebne restrikcije i sebično insistiranje na diktatorskom autoritetu. Takva provokacija će rezultovati suprotnim reakcijama, umrtvljujući naklonost djeteta, smanjujući njihovu želju za svetošću i učiniće da se osjećaju kao da je nemoguće udovoljiti roditeljima. Mudar roditelj pokušava da učini poslušnost poželjnom i mogućom, ljubavlju i nežnošću.

Pozitivan dio Efežana 6:4 je izražen sveobuhvatnije i u svjetlijem smjeru – obučavati dijete, podizati, razvijati njihovo vladanje i svim sferama života, upućivanjem (ukorom) i Gospodnjim savjetima. Ovo je čitav proces obučavanja i discipline. Riječ "ukor, primjedba" nosi u sebi podsticaj da podsjeti dijete na promašaje (konstruktivno) i obaveze (odgovornosti).

Otac kršćanin je zaista instrument u Božijim rukama. Čitav proces upućivanja djeteta i discipline mora biti onaj koji je Bog zapovijedio i na koji On ukazuje, tako da bi Njegov autoritet trebalo da bude konstatntno približavan djetetovom umu, srcu i svijesti. Otac nikad ne bi trebalo da prikaže sebe lično kao kranji autoritet, kako bi određivao dužnosti i ono što je istina. To se postiže samo postavljanjem Boga kao učitelja i vladara, na čijem je autoritetu sve učinjeno, kako bi se ciljevi i vaspitanje najbolje ostvarili.

Martin Luter je rekao; „Drži jednu jabuku blizu pruta da je daš djetetu kada čini dobro." Disciplina mora da se vježba posebnom pažnjom i konstantnom obukom, uz mnogo molitve. Kažnjavanje, disciplina i savjetovanje Riječju Božijom, i ukor i ohrabrenje, su indikacije "opominjanja". Mudrost u instrukciji dolazi od Gospoda, naučena je u školi kršćanskog iskustva i upražnjavana je od strane roditelja – prvenstveno oca, ali majke također, uz njegovu direkciju. Kršćanska disciplina je potrebna da osposobi dijete da raste sa poštovanjem prema Bogu, uvažavanjem roditeljskog autoriteta, znanjem kršćanskih standarda i navikama samokontrole.

"Svako je pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti" (2.Timoteju 3:16) Očeva prvenstvena odgovornost je da upozna svoje dijete sa Pismom. Sredstva i metode koje mogu da koriste, kako bi naučavali Božiju Riječ, će varirati. Sve dok je otac vjeran ulozi da bude dobar primjer, ono što dijete uči o Bogu će ga držati kroz cijeli ovozemaljski život, bez obzira šta radi ili gdje ode.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o očevima kršćanima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries