settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da iskusim radost u svom kršćanskom životu?

Odgovor


Periodi tuge i depresije mogu doći u živote i najpredanijih Kršćana. Vidimo mnogo primjera za ovo u Bibliji. Job je poželio da se nikad nije ni rodio (Job 3:11). David se molio da bude uzet na mjesto gdje neće morati da se nosi sa realnošću (Psalam 55:6-8). Ilija je, čak nakon što je pobijedio 450 Baalovih proroka vatrom koju je prizvao s neba (1. Kraljevima 18:16-46), pobjegao u pustinju i molio Boga da uzme njegov život (1. Kraljevima 19:3-5).

Dakle, kako možemo da pobijedimo te periode bez radosti? Možemo pogledati kako su ovi isti ljudi pobijedili svoje napade depresije. Job je rekao da će nam, ako se molimo i prisjećamo svojih blagoslova, Bog obnoviti radost i pravednost (Job 33:26). David je zapisao da nam proučavanje Božije Riječi može donijeti radost (Psalam 19:8). On je također shvatio da je trebalo da slavi Boga čak i u sred očaja (Psalam 42:5). U Ilijinom slučaju, Bog je dopustio da se odmara neko vrijeme, a zatim je poslao čovjeka, Elizeja, da mu pomogne (1. Kraljevima 19:19-21). Također su nam potrebni prijatelji sa kojima možemo da dijelimo svoje boli i povrede (Propovjednik 4:9-12). Može biti od pomoći da kažemo prijatelju Kršćaninu kako se osjećamo. Možda ćemo biti iznenađeni kad uvidimo da se i on/ona bori sa nekim od istih stvari kroz koje mi prolazimo.

Što je najvažnije, sigurno je da prebivanje u razmišljanju o sebi, svojim problemima, povredama i posebno o svojoj prošlosti, nikad neće proizvesti istinsku duhovnu radost. Ona se ne može pronaći u materijalnim stvarima, psihoterapiji, a zasigurno ne ni u opsjednutosti sobom. Ona se nalazi u Kristu. Mi koji pripadamo Gospodu “hvalimo se u Kristu Isusu, a ne uzdamo se u tijelo” (Filipljanima 3:3). Znati Krista znači imati pravilno shvatanje sebe, pravi duhovni uvid, koji onemogućava da se hvalimo sobom, svojom mudrošću, snagom, bogatstvom ili dobrotom, nego Kristom – Njegovom mudrošću i snagom, Njegovim bogatstvom i dobrotom, i jedino Njegovom ličnošću. Ako ostanemo u Njemu, uronimo sebe u Njegovu Riječ i tražimo da ga intimnije poznajemo, naša “radost će biti savršena” (Ivan 15:1-11).

Konačno, zapamtimo da samo kroz Božijeg Duha Svetog možemo naći pravu radost (Psalam 51:11-12; Galaćanima 5:22; 1. Solunjanima 1:6). Ne možemo učiniti ništa bez sile Božije (2. Korinćanima 12:10, 13:4). Ustvari, što više pokušavamo da budemo radosni u svojoj snazi, postajaćemo sve nesretniji. Odmaraj se u Božijem naručju (Matej 11:28-30) i traži Njegovo lice u molitvi i Pismu. “Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri, da obilujete u nadi, jakošću Duha Svetoga!” (Rimljanima 15:13).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da iskusim radost u svom kršćanskom životu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries