settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćanska meditacija?

Odgovor


Psalam 19:15 tvrdi: “O, kad bi ti se svidjele riječi mojih usta i misli moga srca, Gospode, utočište moje, Otkupitelju moj”. Šta je, onda, kršćanska meditacija i kako bi Kršćani trebalo da meditiraju? Nažalost, riječ “meditacija” može nositi konotaciju nečeg mističnog. Za neke, ona je čišćenje uma dok sjede u neobičnom položaju. Za druge, to je komunikacija sa duhovnim svijetom oko nas. Ovakvi koncepti zasigurno nisu karakteristike kršćanske meditacije.

Kršćanska meditacija nema nikakve veze sa praktikovanjem koje Istočnjački misticizam ima u svom temelju. On uključuje praktikovanje lectio divine, transendentalne meditacije i mnogih formi kontemplativne molitve. Ovo sve u svojoj srži ima opasne premise da treba da “čujemo Božiji glas”, ne kroz Njegovu Riječ, nego kroz lično otkrivenje kroz meditaciju. Neke crkve su pune ljudi koji misle da čuju “riječi od Gospoda”, koje su vrlo često kontradiktorne i stoga prouzrokuju beskrajna razmimoilaženja unutar tijela Kristovog. Kršćani ne smiju da zapostave Božiju Riječ, koja je “Bogom nadahnuta i korisna za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo” (2. Timoteju 3:16-17). Ako je Biblija dovoljna da nas potpuno opremi za svako dobro djelo, kako možemo misliti da treba da tražimo mistično iskustvo umjesto nje ili kao dodatak njoj?

Kršćanska meditacija treba da bude samo nad Riječju Božijom i onim što ona otkriva o Njemu. David je shvatio da je ovo istina i opisao je čovjeka koji je “blagoslovljen” kao onaj koji “uživa u Zakonu Gospodnjem, o Zakonu njegovu razmišlja dan i noć” (Psalam 1:2). Istinska kršćanska meditacija je proces aktivnog razmišljanja gdje mi predajemo sebe proučavanju Riječi, molimo se u skladu s njom i tražimo od Boga da nam da razumijevanje po Duhu, koji nam je obećan da će nas “uvoditi u svu istinu” (Ivan 16:13). Zatim tu istinu stavljamo u praksu, podređujući se Pismu kao životnom pravilu, kako obavljamo dnevne obaveze. Ovo prouzrokuje duhovni rast i sazrijevanje u Božijim stvarima, kako nas Njegov Duh Sveti uči.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćanska meditacija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries