settings icon
share icon
Pitanje

Šta, po Bibliji, znači biti kršćanska majka?


Biti majka je veoma važna uloga koju je Gospod odlučio da da mnogim ženama. Kršćanskoj majci je rečeno da treba da voli svoju djecu (Titu 2:4,5), da ne bi došlo do prigovaranja Gospodu i Spasitelju čije ime ona nosi.

Djeca su dar Božiji (Psalam 127:3-5). U Titu 2:4, grčka se riječ phileoteknos pojavljuje u napomeni majkama da vole svoju djecu. Ova riječ predstavlja specijalnu vrstu „majčinske ljubavi“. Značenje koje proizilazi iz ove riječi je briga za svoju djecu, njegovanje, zaštita u ljubavi, briga o njihovim potrebama i nježno se ophoditi prema svakom od njih kao jedinstvenim darom iz ruke Božije.

Božija riječ zapovijeda nekoliko stvari kršćanskim majkama:

Dostupnost – ujutro, u podne i uveče (Ponovljeni zakon 6:6,7)

Učestvovanje – uključenost, razgovor, razmišljanje i prolaženje kroz život zajednički (Efežani 6:4)

Poučavanje – Pismo i biblijski pogled na život (Psalam 78:5,6; Ponovljeni zakon 4:10; Efežani 6:4)

Obuka – pomaganje djetetu da razvije vještine i otkrije svoje jake strane (Izreke 22:6) i duhovne darove (Rimljanima 12:3-8 i 1.Korinćanima 12)

Disciplina – poučavanje strahu Gospodnjem, povlačeći granice dosljedno, u ljubavi, čvrsto (Efežani 6:4; Hebrejima 12:5-11; Izreke 13:24; 19:18; 22:15; 23:13,14; 29:15-17)

Njegovanje – obezbjeđivanje atmosfere konstantne verbalne podrške, davanje slobode da se pogriješi, prihvatanje, privrženost, bezuslovna ljubav (Titu 2:4; 2.Timoteju 1:7; Efežanima 4:29-32; 5:1,2; Galaćanima 5:22; 1.Petrova 3:8,9)

Izgrađivanje sa integritetom – živjeti u skladu sa svojim riječima, biti primjer od kojeg dijete može da nauči, privučeno suštinom pobožnog života (Ponovljeni zakon 4:9,15,23; Izreke 10:9; 11:3; Psalam 37:18,37).

Biblija ne tvrdi da svaka žena treba da bude majka. Međutim, ona kaže da one žene koje je Gospod blagoslovio majčinstvom treba da preuzmu tu odgovornost ozbiljno. Majke imaju jedinstvenu i suštinsku ulogu u životu svoje djece. Majčinstvo nije posao ili neprijatni zadatak. Kako nose dijete tokom trudnoće i kako hrane i brinu se za ono dok je ono malo, tako isto majke igraju konstantu ulogu u životima svoje djece, bilo da su adolescenti, tinejdžeri, mladići i djevojke, ili čak odrasle osobe koje imaju svoju djecu. Dok uloga majčinstva mora da se mijenja i razvija, ljubav, briga, pažnja i ohrabrenje koje majka daje, nikad ne treba da prestane.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta, po Bibliji, znači biti kršćanska majka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries