settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kršćanska apologetika?

Odgovor


Engleska riječ “apology” dolazi od grčke riječi koja u osnovi znači “odbraniti se”. Kršćanska apologetika je, prema tome, nauka koja se bavi odbranom kršćanske vjere. Postoji mnogo skeptika koji sumnjaju u Božije postojanje i/ili napadaju vjeru u Boga Biblije. Postoji veliki broj kritičara koji napadaju nadahnutost i nepogrešivost Biblije. Postoji mnogo lažnih učitelja koji promovišu lažne doktrine i poriču ključne istine kršćanske vjere. Misija kršćanske apologetike je da se uhvati u koštac sa ovim pokretima i umjesto njih, promoviše kršćanskog Boga i kršćansku vjeru.

Vjerovatno je ključni stih Kršćanske apologetike 1. Petrova 3:15, 16: “Naprotiv, štujte u svojim srcima Krista kao Gospodina, uvijek spremni na odgovor svakomu tko vam zatraži razlog nade koja je u vama. Ali neka to bude blago i s poštovanjem…” Ne postoji izgovor za Kršćanina da bude u potpunosti nesposoban da odbrani svoju vjeru. Svaki Kršćanin bi trebalo da bude u stanju da dâ razumno objašnjenje svoje vjere u Krista. Ne, ne treba svaki Kršćanin da bude ekspert u apologetici. Ipak, trebalo bi da zna šta vjeruje, zašto vjeruje to što vjeruje, kako da to podijeli sa drugima i kako da svoju vjeru odbrani od laži i napada.

Drugi aspekt kršćanske apologetike koji se često ignoriše je prvi dio 1. Petrove 3:16: “Ali neka to bude blago i s poštovanjem…” Odbrana kršćanske vjere apologetikom be bi nikad trebalo da uključuje nepristojnost, ljutnju ili nepoštovanje. Dok je koristimo, trebalo bi da težimo u tome da budemo čvrsti u svojoj odbrani, a u isto vrijeme Kristoliki u svom izlaganju. Ako dobijemo u debati ali udaljimo osobu još dalje od Krista svojim stavom, gubimo pravu svrhu kršćanske apologetike.

Postoje dvije primarne metode kršćanske apologetike. Prva, koja je inače poznata kao klasična apologetika, uključuje predstavljanje činjenica i dokaza da je kršćanska poruka istinita. Druga, poznata kao “presuposicionalna” apologetika, uključuje konfrontiranje pretpostavki (unaprijed zamišljenih ideja, nagađanja) koje stoje iza antikršćanskih stavova. Oni koji predlažu jednu od ove dvije metode kršćanske apologetike, često raspravljaju koja od njih je efektnija. Izgleda da bi bilo mnogo produktivnije koristiti obje metode, u zavisnosti od osobe i situacije.

Kršćanska apologetika je jednostavno predstavljanje razumne odbrane kršćanske vjere i istine onima koji se ne slažu sa istim. Ona je neophodan aspekt kršćanskog života. Svima nama je zapovijeđeno da budemo spremni i obučeni da objavljujemo Evanđelje i branimo svoju vjeru (Matej 28:18-20; 1. Petrova 3:15). To je suština kršćanske apologetike.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je kršćanska apologetika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries