settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog još uvijek daje vizije ljudima?

Odgovor


Može li Bog i danas da da ljudima vizije? Da! Da li Bog daje i danas ljudima vizije? Vjerovatno. Da li bi trebalo da očekujemo da vizije budu uobičajena pojava? Ne. Kao što je zapisano u Bibliji, Bog je govorio ljudima mnogo puta značenjem vizija. Primjeri su Josip, Jakovljev sin; Josip, Marijin muž, Solomon; Izaija; Ezekiel; Danijel; Petar; i Pavle. Prorok Joel je predvidio izliće vizija, a to je potvrdio i apostol Petar u 2. glavi Djela. Važno je napomenuti da je razlika između vizije i sna ta da je vizija dana kad je osoba budna, a san za vrijeme spavanja.

Na mnogim stranama svijeta, izgleda da Bog obilato koristi vizije i snove. U područjima gdje poruka Evanđelja nije ili je jako teško dostupna i gdje ljudi nemaju Biblije, Bog svoju poruku govori direktno kroz vizije i snove. To je u potpunosti u skladu sa biblijskim primjerom vizija koje je Bog često koristio, kako bi otkrio svoju istinu ljudima u ranim danima Kršćanstva. Ako Bog želi da komunicira svoju poruku nekome, On može iskoristiti šta god On nađe za shodno – misionara, anđela, viziju ili san. Naravno, Bog je također sposoban da da vizije u područjima gdje je poruka Evanđelja već dostupna. Ne postoje granice za ono što Bog može da uradi.

U isto vrijeme, moramo biti pažljivi kad su vizije i njihova interpretacija u pitanju. Treba da imamo na umu da je Biblija napisana i da nam ona govori sve što treba da znamo. Ključna istina je u tome da, ako Bog želi da da viziju, ona će se u potpunosti slagati sa onim što je On već otkrio u svojoj Riječi. Vizije nikad ne bi smjele da imaju jednak ili veći autoritet od Pisma. Božija Riječ je naš krajnji autoritet za kršćansku vjeru i praksu. Ako vjeruješ da si imao viziju i osjećaš da ti je vjerovatno Bog dao, u molitvi istražuj Božiju Riječ i provjeri da li se ona slaže sa Pismom. Zatim u molitvi razmotri šta Bog želi da uradiš kao odgovor na tu viziju (Jakov 1:5). On je ne bi dao nekome krijući njeno značenje. U Pismu, kad god je neko pitao Boga za značenje vizije, On se pobrinuo da ta osoba dobije objašnjenje (Daniel 8:15-17).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Bog još uvijek daje vizije ljudima? Da li bi vjernici trebalo da očekuju vizije, kao dio kršćanskog iskustva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries