settings icon
share icon
Pitanje

Koji je kršćanski pogled na psihologiju?

Odgovor


Biblija strogo osuđuje spiritizam, mediume, okultizam i psihologiju (Levitski zakon 20:27; Ponovljeni zakon 18:10-13). Horoskop, tarot, astrologija, proricanje budućnosti, čitanje iz dlana i seanse, također spadaju u ovu kategoriju. Praktikovanje ovih stvari je bazirano na konceptu da postoje bogovi, duhovi ili voljeni pokojnici koji nam mogu dati savjet i vođstvo. Ovi “bogovi” ili “duhovi” su demoni (2. Korinćanima 11:14, 15). Biblija nam ne daje ni jedan razlog da vjerujemo da nas naši voljeni koji su umrli mogu kontaktirati. Ako su oni bili vjernici, sad su u nebu i uživaju u najdivnijem mjestu koje se može zamisliti, u zajedništvu sa Bogom punim ljubavi. Ako nisu bili vjernici, onda su u paklu i trpe neprestanu patnju, jer su odbili Božiju ljubav i pobunili se protiv njega.

Dakle, ako nas naši voljeni koji su umrli ne mogu kontaktirati, kako onda mediumi, spiritisti i psiholozi dobiju tako tačnu informaciju? Postoji mnogo psihologa koji su otkriveni kao varalice. Dokazano je da psiholozi mogu da dobiju veliki broj informacija o nekome kroz svakodnevna sredstva. Ponekad samo pomoću brojeva telefona ili interneta, psiholog može da dobije imena, adrese, datume rođenja, datume vjenčanja, spisak članova porodice, itd. Međutim, neoporecivo je da oni nekad znaju stvari koje je nemoguće za njih da znaju. Gdje dobiju ove informacije? Odgovor je – kroz sotonu i njegove demone. “Nije ni čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svjetla. Prema tome, nije ništa osobito ako se i njegove sluge pretvaraju kao da su sluge pravednosti. Svršetak će im biti prema djelima njihovim.” (2 Corinthians 11:14-15) Djela 16:16-18 opisuju osobu koja je mogla da predviđa budućnost sve dok apostol Pavle nije istjerao demona iz nje.

Sotona se pretvara da je ljubazan i od pomoći. On pokušava da djeluje kao nešto dobro. Sotona i njegovi demoni će dati informaciju nekom psihologu, kako bi tu osobu uvukli u spiritizam, nešto što Bog zabranjuje. To u početku djeluje nevino, ali uskoro se ljudi nađu ovisni o psihologiji i u neznanju dopuštaju sotoni da kontroliše i uništava njihove živote. Petar je proklamovao: “Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere!” (1. Petrova 5:8). U nekim slučajevima, sam psiholog je obmanut, ne znajući pravi izvor informacija koje dobija. Šta god da je u pitanju i koji god da je izvor podataka, ništa što je povezano sa spiritizmom, vračanjem ili astrologijom nije Božiji način otkrivanja informacija. Kako Bog želi da mi otkrijemo njegovu volju za naše živote? Njegov plan je jednostavan, ali silan i efektan: proučavanjem Biblije (2. Timoteju 3:16, 17) i molitvom za mudrost (Jakov 1:5).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je kršćanski pogled na psihologiju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries