settings icon
share icon
Pitanje

Da li Kršćanin danas može da obavlja egzorcizam?

Odgovor


Egzorcizam (zapovijedanje demonima da napuste nekoga) je bilo praktikovano od strane nekoliko ljudi u Evanđeljima i u Djelima apostolskim – učenika, kao dio Kristovih uputstava (Matej 10); drugih koji su koristili Kristovo ime (Marko 9:38); sinova farizejskih (Luka 11:18-19); Pavla (Acts 16); i određenih istjerivača demona (Djela 19:11-16).

Izgleda da je svrha toga što su Isusovi učenici istjerivali demone bila ta da se pokaže Kristova vlast nad zlim duhovima (Luka 10:17) i potvrdi da su učenici djelovali u Njegovo ime i u Njegovom autoritetu. Također, to nam otkriva njihovu vjeru ili nedostatak iste (Matej 17:14-21). Bilo je očigledno da je ovaj čin izgonjenja demona bio važan za službu učenika. Međutim, nejasno je koju ulogu je izgonjenje demona imalo u procesu učeništva.

Interesantno, izgleda da postoji preokret u drugom dijelu Novog zavjeta, vezano za duhovnu borbu sa demonima. Dijelovi koji o tome poučavaju (Rimljanima do Jude) govore o demonskom djelovanju, ali ne navode čin izgonjenja, niti su vjernici opomenuti da to rade. Rečeno nam je da stavimo oklop protiv njih (Efežanima 6:10-18). Piše da treba da se odupremo đavolu (Jakov 4:7), da budemo oprezni po pitanju njega (1. Petrova 5:8) i da mu ne damo prostora u našim životima (Efežanima 4:27). Međutim, nije nam rečeno da ga izgonimo (niti njegove demone) iz drugih, niti čak da to uzmemo u obzir.

Poslanica Efežanima nam daje jasna uputstva o tome kako da imamo pobjedu u svojim životima u borbi protiv sila zla. Prvi korak je staviti svoju vjeru u Krista (2:8-9), što slama vladavinu “kneza koji vlada u zraku” (2:2). Zatim treba da odlučimo, Božijom milošću, da odložimo bezbožne navike i prihvatimo pobožne (4:17-24). Ovo ne uključuje izgonjenje demona, nego obnovu uma (4:23). Nakon nekoliko praktičnih uputstava kako da poslušamo Boga kao Njegova djeca, stihovi nas podsjećaju da postoji duhovna borba. Ona se vodi određenim oružjem koje nas osposobljava da stojimo protiv – ne da izgonimo – lukavstva demonskog svijeta (6:10). Stojimo sa istinom, pravednošću, evanđeljem, vjerom, spasenjem, riječju Božijom i molitvom (6:10-18).

Izgleda da, kako je Riječ Božija napisana, Kršćani imaju više oružja kojim mogu da se bore sa duhovnim svijetom, nego što su ih imali rani Kršćani. Uloga izgonjenja demona je zamijenjena, u najvišem dijelu, evangelizacijom i učeništvom kroz Riječ Božiju. Pošto metode duhovne borbe u Novom zavjetu ne uključuju izgonjenje demona, teško je odrediti uputstva kako raditi tako nešto. Ako je uopšte neophodno, izgleda da se to čini izlaganjem osobe istini Riječi Božije i imenu Isusa Krista.

English



Vrati se na bosansku stranu

Da li Kršćanin danas može da obavlja egzorcizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries