settings icon
share icon
Pitanje

Da li Kršćani moraju da slušaju zakon zemlje?

Odgovor


U Rimljanima 13:1-7 piše: “Neka se svatko pokorava višim vlastima, jer nema vlasti osim od Boga. I one koje postoje, od Boga su uspostavljene. Zato onaj koji se suprotstavlja vlasti protivi se odredbi Božjoj. A koji joj se protive, navući će sami na se osudu. Poglavara se ne treba bojati kad se radi dobro, već kad se radi zlo. Hoćeš li da se ne moraš bojati vlasti, čini dobro te ćeš s njezine strane imati hvalu! Jer ona služi Bogu za tvoje dobro. Ali činiš li zlo, boj se, jer ne nosi uzalud mača. Ona, naime, služi Bogu da kazni onoga koji čini zlo. Zato se treba pokoravati ne samo zbog straha od kazne nego i radi savjesti. Zato i poreze plaćate jer su službenici Božji oni koji vrše tu službu. Podajte svakomu ono što mu pripada: onomu koji s pravom traži porez, porez; koji carinu, carinu; koji poštovanje, poštovanje; koji čast, čast!”

Ovaj odlomak pokazuje vrlo jasno da treba da slušamo Vladu koju je Bog postavio nad nama. On je ustanovio vlasti da uspostavljaju red, kažnjavaju zlo i donose pravdu (Postanak 9:6; 1. Korinćanima 14:33; Rimljanima 12:8). Mi treba da slušamo vlasti u svemu – plaćanju poreza, pokoravanju pravilima i zakonu, i pokazivanju poštovanja. Ako to ne radimo, u krajnjoj liniji pokazujemo nepoštovanje prema Bogu, jer je On taj koji je postavio tu vlast nad nama. Kad je apostol Pavle pisao Rimljanima, bio je pod vlastima Rima, u doba vladavine Nerona, vjerovatno najokrutnijeg od svih rimskih imperatora. Pavle je ipak priznavao vlast rimske vlade nad sobom. Kako mi možemo cijeniti naše vlasti manje?

Sljedeće pitanje je: “Da li postoji situacija kad ne bi trebalo da poslušamo zakon zemlje?” Odgovor na to pitanje se može naći u Djelima 5:27-29: “Kad ih dovedoše, staviše ih pred Veliko vijeće. Velik ih svećenik upita: ‘Zar vam nismo oštro zabranili da učite o tome imenu? A vi ste, evo, napunili Jeruzalem svojom naukom i hoćete da bacite na nas krv toga čovjeka.’ ‘Treba se više pokoravati Bogu nego ljudima’ – odgovoriše Petar i apostoli.” Ovdje je jasno da, dokle god zakon zemlje nije kontradiktoran zakonu Božijem, mi smo obavezni da ga poslušamo. Čim je taj zakon protiv Božije zapovijedi, treba da poslušamo Božiji zakon, nauštrb zakona zemlje. Međutim, čak i u tom slučaju, treba da prihvatimo autoritet Vlade nad sobom. Ovo se vidi iz toga što Petar i Ivan nisu protestvovali protiv šibanja, nego su se, umjesto toga, radovali što su podnijeli zlostavljanje radi toga što su poslušali Boga (Djela 5:40-42).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Kršćani moraju da slušaju zakon zemlje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries