settings icon
share icon
Pitanje

Zašto su svi Kršćani licemjeri?

Odgovor


Vjerovatno nijedna optužba nije provokativnija od ove – “licemjer”. Na nesreću, neki se osjećaju opravdano kad vide sve Kršćane kao licemjere. Pojam “licemjer” ima bogato naslijeđe u engleskom jeziku. Dolazi iz latinske riječi hypocrisies, koja znači “igrati, glumiti, pretvarati se”. Ako idemo još dalje, riječ se pojavljuje i u novom i u novozavjetnom Grčkom i ima isto značenje – igrati ulogu, pretvarati se.

Gospod Isus je upotrijebio tu riječ na isti način. Na primjer, kad On naučava narod Kraljevstva o važnosti molitve, posta i davanja milostinje, govori nam da ne slijedimo primjere onih koji su licemjeri (Matej 6:2, 5, 16). Time što se dugo mole javno, koriste ekstremne mjere da drugi primijete kako oni poste, paradiranjem sa darovima Hramu i siromašnima, otkrivaju samo spoljašnju vezu sa Gospodom. Iako su Farizeji dobro prikazivali svoju dramatičnu ulogu, kao javni primjer religiozne vrline, na jadan način su promašili u unutrašnjem svijetu srca, gdje prebivaju istinske vrijednosti (Matej 23:13-33; Marko 7:20-23).

Isus nikad nije nazvao svoje učenike licemjerima. Tim imenom su se nazvali samo zabludjeli religiozni fanatici. Svoje je učenike radije zvao “sljedbenicima”, “bebama”, “ovcama” i svojom “crkvom”. Uz to, u Novom zavjetu postoji upozorenje protiv grijeha licemjerja (1. Petrova 2:1), koji Petar naziva “neiskrenost”. Također, dva očita primjera licemjerja su zabilježena u crkvi. U Djelima 5:1-10, dva učenika su bila razotkrivena jer su se pretvarali da su darežljviji nego što jesu. Posljedice su bile oštre. I, od svih ljudi, Petar je optužen da je predvodnik grupe licemjera u odnosu na to kako su se ponašali prema vjernicima koji su došli iz neznabožačkih krugova (Galaćanima 2:13).

Iz Novozavjetnog učenja, dakle, možemo izvući najmanje dva zaključka. Prvo, licemjeri postoje među onima koji se nazivaju Kršćanima. Oni su bili prisutni na početku i, prema Isusovoj priči o korovu i pšenici, sigurno će postojati do kraja vremena (Matej 13:18-30). Uz to, ako čak i apostol može biti kriv za licemjerje, ne postoji razlog da vjerujemo da “obični” Kršćanin ne bi mogao da padne u to. Moramo uvijek biti oprezni da ne padnemo u ta ista iskušenja (1. Korinćanima 10:12).

Naravno, nije svako ko tvrdi da je Kršćanin, zaista Kršćanin. Možda su svi ili većina poznatih licemjera među Kršćanima bili ustvari prevaranti. Do dana današnjeg, istaknute kršćanske vođe padaju u strašne grijehe. Ponekad izgleda da su finansijski i seksualni skandali zarazili kršćanske zajednice. Međutim, umjesto da gledamo na djela nekolicine i to koristimo da oklevećemo cijelu kršćansku zajednicu, treba da se zapitamo da li svi koji tvrde da su Kršćani, to zaista i jesu. Brojni biblijski odjeljci potvrđuju da će oni koji zaista pripadaju Kristu pokazati plodove Duha (Galaćani 5:22-23). Isusovo poređenje sa sjemenom i različitim vrstama tla u Mateju 13 pojašnjava da nisu svi koji ispovijedaju vjeru iskreni. Tužno, mnogi koji govore da mu pripadaju će biti izenađeni jednog dana kad ga čuju kako im govori: “Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!” (Matej 7:23).

Drugo, iako nas ne bi trebalo iznenađivati što se ljudi više pretvaraju da su sveti nego što tvrde da su Kršćani, ne možemo zaključiti da je crkva sastavljena uglavnom od licemjera. Moramo se zasigurno složiti da smo svi mi koji prizivamo ime Isusa Krista i dalje grešnici, čak i nakon što su nam grijesi oprošteni. To znači da, iako smo spašeni od vječne kazne za grijeh (Rimljanima 5:1; 6:23), još uvijek treba da budemo spašeni i oslobođeni od pristustva istog u našim životima (1. Ivanova 1:8-9), uključujući grijeh licemjerja. Kroz svoju živu vjeru u Gospoda Isusa, mi neprestano pobjeđujemo silu grijeha, dok ne budemo u potpunosti slobodni (1. Ivanova 5:4-5).

Nijedan Kršćanin ne može savršeno živjeti po svim standardima biblijskog naučavanja. Nijedan nije nikad bio savršeno kristolik. Međutim, postoje mnogi Kršćani koji iskreno teže da žive kršćanski život i sve više i više se oslanjaju na Duha Svetog da im da opresvjedoči, promijeni i osnaži. Postoji mnoštvo Kršćana koji žive svoje živote bez skandala. Nijedan Kršćanin nije savršen, ali napraviti grešku i ne doseći savršenstvo u ovom životu nije ista stvar kao i biti licemjer.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto su svi Kršćani licemjeri?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries