settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o iscjeljenju? Postoji li iscjeljenje u ispaštanju?

Odgovor


Stihovi u Izaiji 53:5, koji su onda navedeni i u 1. Petrovoj 2:24, su ključni stihovi o isjeljenju, ali se često pogrešno tumače i pogrešno primjenjuju. “Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našega mira, njegove nas rane iscijeliše.” Riječ “iscijeliše” može da znači i duhovno i fizičko isjeljenje. Međutim, kontekst Izaije 53 i 1. Petrove 2 pokazuje jasno da je ovdje riječ o duhovnom iscjeljenju. “On koji ‘osobno’ u svom tijelu naše ‘grijehe uznese na križ’ da mi, umrijevši svojim grijesima, živimo pravednosti; on, čijim ‘ste modricama izliječeni’.” (1. Petrova 2:24). Stih govori o grijehu i pravednosti, a ne o bolesti. Prema tome, biti “iscijeljen”, u oba stiha znači oproštenje i spasenje, a ne fizičko ozdravljenje.

Biblija ne veže specifično fizičko sa duhovnim iscjeljenjem. Ponekad su ljudi fizički iscijeljeni kad povjeruju u Krista, ali to nije uvijek slučaj. Nekad je Božija volja da iscijeli, ali nekad nije. Apostol Ivan nam daje ispravnu perspektivu: “Ovo je sinovsko pouzdanje koje imamo u nj da nas uslišava ako što molimo po njegovoj volji. A ako znamo da nas uslišava što god ga molimo, znamo da već posjedujemo ono što smo ga molili” (1. Ivanova 5:14-15). Bog još uvijek čini čuda. Bog još uvijek iscjeljuje ljude. Bolest, bol i smrt su još uvijek realnost ovog svijeta. Dok se Gospod ne vrati, svi koji su danas živi će umrijeti, a velika većina njih (uključujući Kršćane) će umrijeti kao rezultat nekog fizičkog problema (bolest, fizička povreda). Nije uvijek Božija volja da nas iscijeli fizički.

Na kraju krajeva, naše potpuno fizičko iscjeljenje nas čeka u nebu. Tamo više neće biti boli, bolesti, patnje ili smrti (Otkrivenje 21). Svi mi bismo trebali da budemo manje okupirani našim fizičkim stanjem na ovom svijetu i mnogo više zaokupljeni duhovnim (Rimljanima 12:1,2). Onda možemo fokusirati pogled naših srca prema nebu, gdje nećemo više morati da se bavimo problemom fizičke prirode. Otkrivenje 21:4 opisuje istinsko iscjeljenje za kojim bismo trebali da žudimo: “’On će otrti svaku suzu’ s njihovih očiju. Smrti više neće biti; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli, jer stari svijet prođe”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o iscjeljenju? Postoji li iscjeljenje u ispaštanju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries