settings icon
share icon
Pitanje

Može li Kršćanin izgubiti spasenje?

Odgovor


Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo definisati pojam “Kršćanin”. “Kršćanin” nije osoba koja izgovori molitvu, koja je došla do oltara ili koja je odrasla u kršćanskoj porodici. I dok ove stvari mogu biti dio kršćanskog iskustva, one nisu ono što “čini” nekoga Kršćaninom. Kršćanin je osoba koja je vjerom primilia Isusa Krista kao jedinog Spasitelja i koja mu kao takvom u potpunosti vjeruje (Ivan 3:16; Djela 16:31; Efežani 2:8-9).

Dakle, kad imamo ovu definiciju u umu, zapitajmo se da li Kršćanin može da izgubi spasenje? Možda je najbolji način da se odgovori na ovo ključno pitanje da istražimo šta Biblija kaže po pitanju spasenja i da prostudiramo šta bi gubitak istog povlačio za sobom. Evo par primjera:

Kršćanin je novo stvorenje. “Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.” (2. Korinćanima 5:17). Ovi stihovi govore o tome da neko postane potpuno novo biće kao rezultat prebivanja “u Kristu”. Kad bi Kršćanin izgubio spasenje, novo stvorenje bi trebalo da se poništi i da se vrati na staro.

Kršćanin je otkupljen. “Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim – srebrom ili zlatom – od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog načina života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta.” (1. Petrova 1:18-19). Riječ “otkupljeni” se odnosi na kupovinu koja je obavljena, na cijenu koja je plaćena. Kad bi Krćanin izgubio spasenje, Bog sam bi trebalo da opozove svoj otkup koji je platio dragocjenom krvlju Kristovom.

Kršćanin je opravdan. “Dakle, opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu” (Rimljani 5:1). “Opravdati” znači “proglasiti pravednim”. Svi oni koji su prihvatili Isusa kao Spasitelja su “proglašeni pravednima” pred Bogom. Kad bi Kršćanin izgubio spasenje, Bog bi trebalo da povuče svoju Riječ i “od-proglasi” ono što je ranije proglasio.

Kršćaninu je obećan vječni život. “Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.” (Ivan 3:16) Vječni život je obećanje vječnosti (zauvijek) u nebu sa Bogom. On je obećao: “Vjeruj i imaćeš vječni život”. Kad bi Kršćanin izgubio spasenje, vječni život bi trebalo da bude oduzet. Ako mu je obećano da će živjeti zauvijek, kako onda Bog može da prekrši to obećanje time što će oduzeti vječni život?

Kršćaninu je zagarantovana slava. “A koje je predodredio, one je i pozvao; koje je pozvao, one je i opravdao; koje je opravdao, one je i proslavio” (Rimljani 8:30). Kao što učimo iz Rimljana 5:1, opravdanje je proglašeno u momentu kad neko povjeruje. Prema Rimljanima 8:30, proslavljanje se garantuje svima koje Bog opravdava. Proslavljanje se odnosi na to da će Kršćanin primiti savršeno uskrsnuto tijelo na nebu. Ako Kršćanin može da izgubi spasenje, onda Rimljani 8:30 imaju grešku, jer Bog ne može da garantuje slavu za sve one koje je predodredio, pozvao i opravdao.

Možemo podijeliti još mnogo ilustracija o tome šta spasenje nosi sa sobom. Čak ovih nekoliko jasno pokazuje da Kršćanin ne može izgubiti spasenje. Najviše stvari, ako ne i sve ono o čemu Biblija govori da nam se dešava kad prihvatimo Isusa Krista kao Spasitelja, bi bilo nevažeće kad bi se izgubilo spasenje. Spasenje se ne može obrnuti. Kršćanin ne može biti ponovo ne nanovo rođen. Otkupljenje se ne može poništiti. Vječni život se ne može izgubiti i još uvijek se smatrati vječnim. Ako Kršćanin može izgubiti spasenje, Bog bi trebalo da povuče svoju Riječ i promijeni mišljenje – dvije stvari za koje nam Pismo kaže da Bog nikad ne radi.

Najčešći prigovori vjerovanju da Kršćanin ne može izgubiti spasenje su: 1) Šta je sa onima koji su Kršćani a konstantno žive u nemoralu? 2) Šta je sa onima koji su Kršćani, ali kasnije odbiju vjeru i odreknu se Krista? Problem sa ova dva prigovora je izraz “koji su Kršćani”. Biblija izjavljuje da istinski Kršćanin neće živjeti u konstantnom nemoralu (1. Ivanova 3:6). Ona također izjavljuje da će svaki koji otpadne od vjere pokazati time da nikad nije ni bio istinski Kršćanin (1. Ivanova 2:19). Stoga, ni jedan od ova dva prigovora nije validan. Kršćani ne žive konstantno u nemoralu, niti se odriču vjere i Krista. Takva djela su dokaz da neko nije nikad ni bio iskupljen.

Ne, Kršćanin ne može izgubiti spasenje. Ništa ga ne može odvojiti od Božije ljubavi (Rimljani 8:38-39). Ništa ne može oteti Kršćanina iz Božije ruke (Ivan 10:28-29). Bog i želi i u stanju je da garantuje i zadrži spasenje koje nam je dao. Juda 24-25: “Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom, jedinome Bogu koji nas je spasio po Isusu Kristu, našem Gospodinu, slava, veličanstvenost, vlast i moć, kako prije svakog vremena, tako i sada i u sve vijeke! Amen.”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Može li Kršćanin izgubiti spasenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries