settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Kristova ljubav?

Odgovor


Izraz “Kristova ljubav”, za razliku od “ljubavi za Krista”, se odnosi na ljubav koju On ima prema čovječanstvu. Njegova ljubav se može ukratko iznijeti kao Njegova voljnost da djeluje onako kako je najbolje za nas, posebno u ispunjenju naše najveće potrebe, čak i ako ga to košta svega i čak i ako smo mi u potpunosti bili nedostojni te ljubavi.

Iako je Isus Krist, Bog po prirodi, postojao od početka vremena sa Bogom Ocem (Ivan 1:1) i Duhom Svetim, voljno je napustio svoje prijestolje (Ivan 1:1-14) da postane čovjek, kako bi mogao platiti kaznu za naš grijeh, tako da ga mi ne moramo plaćati cijelu vječnost u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20:11-15). Pošto je grijeh čovječanstva plaćen od strane našeg bezgrešnog Spasitelja Isusa Krista, Bog koji je pravedan i svet sada može oprostiti naše grijehe, kada prihvatimo Kristovu otkupninu kao sopstvenu (Otkrivenje 3:21-26). Prema tome, Kristova ljubav je pokazana u tome što je On ostavio svoj dom u nebu, gdje je bio slavljen i poštovan kako zaslužuje, da bi došao na zemlju kao čovjek, gdje će biti izrugivan, izdan, pretučen i razapet na križu, kako bi platio kaznu za naš grijeh i ustao iz mrtvih treći dan. Smatrao je našu potrebu za Spasiteljem od grijeha i kaznu za isti važnijima od sopstvene udobnosti i života (Filipljanima 2:3-8).

Ponekad ljudi mogu da daju svoj život voljno za one koje smatraju vrijednima – prijatelja, rođaka, druge “dobre” ljude – ali Kristova ljubav ide iznad toga. Ona se pruža do onih koji su je najmanje vrijedni. Krist je voljno uzeo kaznu za one koji su ga mučili, mrzili, pobunili se protiv Njega i nisu nimalo marili za Njega, one koji su najmanje zaslužili Njegovu ljubav (Rimljanima 5:6-8). Dao je najviše što može za one koji su zaslužili najmanje! Žrtva je, onda, srž božanske ljubavi, koja se zove agape ljubav. To je ljubav kakvom voli Bog a ne ljubav kakvom voli čovjek (Matej 5:43-48).

Ova ljubav koju je pokazao prema nama na križu je samo početak. Kada mu povjerujemo kao svom Spasitelju, On nas čini Božijom djecom, Njegovim sunasljednicima! On dolazi da boravi u nama svojim Duhom Svetim, obećavajući nam da nas nikada neće ostaviti niti napustiti (Hebrejima 13:5-6). Prema tome, imamo životnog prijatelja koji nas voli. I bez obzira kroz šta prolazimo, On je tu i Njegova ljubav nam je uvijek dostupna (Rimljanima 8:35). Ali pošto On pravedno vlada kao dobronamjeran Kralj u nebu, treba i da mu damo mjesto u svojim životima koje zaslužuje, kao Gospod a ne samo drugar. Samo tada ćemo iskusiti život kakav nam je On namijenio i živjeti u punini Njegove ljubavi (Ivan 10:10b).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Kristova ljubav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries