settings icon
share icon
Pitanje

Kojih je sedam zadnjih izjava Isus Krist izrekao na križu i šta su one značile?

Odgovor


Ovo je zadnjih sedam izjava koje je Isus Krist izrekao na križu (ne po određenom redu):

(1) Matej 27:46 nam kaže da je oko devetoga časa Isus zavapio jakim glasom, govoreći: “Eli, Eli, lama sabaktani?”, što znači “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” Ovdje Isus izražava svoje osjećanje napuštenosti, jer je Bog stavio grijehe svijeta na Njega – i radi toga, Bog je morao da se “okrene” od Isusa. Kako je osjećao taj teret grijeha, Isus je iskusio odvojenost od Boga, samo u tom času u cijeloj vječnosti. To je također bilo ispunjenje proročke izjave u Psalmu 22:1.

(2) “Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!” (Luka 23:34) Oni koji su razapeli Isusa nisu bili svjesni svega što je to obuhvatalo, jer ga nisu prepoznali kao Mesiju. Njihovo neznanje božanske istine nije značilo da su zaslužili oproštenje, a Kristova molitva usred njihovog podrugivanja je izraz beskonačnog saosjećanja božanske milosti.

(3) “Zaista, kažem ti: Danas ćeš još biti sa mnom u raju!” (Luka 23:43). Ovom izjavom Isus uvjerava jednog od kriminalaca na križu da će, kad umre, biti sa Njim u nebu. To je bilo zagarantovano jer je, iako u času svoje smrti, zločinac izrazio svoju vjeru u Isusa, prepoznajući ga ko On jeste (Luka 23:42).

(4) “Oče, u tvoje ruke predajem svoj duh!” (Luka 23:46). Ovdje Isus voljno predaje svoj duh u Očeve ruke, ukazujući na to da će umrijeti i da je Bog prihvatio Njegovu žrtvu. On je “samoga sebe prinio neokaljana Bogu” (Hebrejima 9:14).

(5) “Ženo, evo ti sina!” i “Evo ti majke!” Kada je Isus vidio svoju majku da stoji pored križa sa apostolom Ivanom, koga je ljubio, predao je brigu o njoj u njegove ruke. I od tog časa, Ivan je uzeo k sebi (Ivan 19:26-27). U ovom stihu se Isus, kao saosjećajni sin, brine da Njegova zemaljska majka bude zbrinuta nakon Njegove smrti.

(6) “Žedan sam.” (Ivan 19:28). Isus ovdje ispunjava mesijansko proroštvo iz Psalma 69:22: “A oni mi staviše žuč u jelo i u mojoj žeđi me octom napojiše”. Time što je rekao da je žedan, potaknuo je rimske stražare da mu daju ocat, što je bio običaj kod raspeća, a time i ispunjenje proroštva.

(7) “Dovršeno je.” (Ivan 19:30) Isusove zadnje riječi su značile da je Njegova patnja bila gotova i da je čitavo djelo koje mu je Njegov Otac dao da učini, što je bilo propovijedanje Evanđelja, činjenje čuda i zadobijanje vječnog spasenja za svoj narod, bilo učinjeno, postignuto, ispunjeno. Dug grijeha je bio plaćen.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kojih je sedam zadnjih izjava Isus Krist izrekao na križu i šta su one značile?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries