settings icon
share icon
Pitanje

Ko je bio Joseph Smith?

Odgovor


Joseph Smith je naširoko poznat kao utemeljitelj mormonske crkve, također znane kao Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Za njega se od njegove rane mladosti smatralo da ima određene okultne moći. Bio je poznat kao vidovnjak i navodno je koristio vidovnjački kamen preko kojega je mogao da pronađe drago kamenje, kao što je srebro. I on i njegov otac su bili poznati kao “tragači blaga” i koristili su vračanje i magiju kako bi sproveli svoje izlete na kojima bi ga tražili. Ovo mu je, naravno, donijelo slavu i reputaciju. Do današnjeg dana, neki ga smatraju nekom vrstom sveca, dok je za druge potpuni šarlatan.

Joseph Smith je odrastao tokom duhovnog probuđenja u Americi, poznatog kao obnova. U to vrijeme, 1820, on je tvrdio da je primio čudesnu viziju u kojoj su se Bog Otac i Bog Sin materijalizovali i progovorili mu dok se molio u šumi. Navodno je rekao da su dvije “ličnosti” imale prilično loše mišljenje o kršćanskoj crkvi i da su mu saopštile da je potrebno obnovljenje kršćanstva i da je on izabran da započne novi religijski pokret. Od svojih početaka do današnjeg dana, mormonska crkva smatra da je ona jedina koja predstavlja istinsko kršćanstvo.

Mormonske vođe su dosljedno naučavale da je, nakon smrti apostola, istinsko kršćanstvo otišlo u potpuni otpad, stvarajući time potrebu za “obnovljenjem”. Ali čak i nakon navodne nebeske posjete, Joseph Smith i njegovi prijatelji su nastavili da kopaju blago koristeći okultne metode. One su bile nelegalne tih dana, a Smith je 1826. bio osuđen radi “gatanja”. Ali prije te osude u okrugu Chenango, u New Yorku, novi “prorok Gospodnji” je nastavio da izaziva polemike radi još jednog nevjerovatnog susreta sa nebom. 1823. je izjavio da ga je kontaktirao anđeo imenom Moroni, koji mu je otkrio da se na određenoj lokaciji blizu Palmyre, u New Yorku, nalaze zlatne ploče. Na njima je bila ispisana historija drevnog čovjeka koji se zvao Mormon, kao i njegovog legendarnog drevnog hebrejskog plemena, za koje se govorilo da su “drugi svjedoci” istine kršćanskog Evanđelja. U mormonskim historijskim dokumentima je zabilježeno da je jedan anđeo pružio Smithu posebne naočare kako bi mu pomogao da prevede spise sa zlatnih ploča. Također je zabilježeno da je tokom prevođenja jedan čovjek koji je pomagao Smithu imao privilegiju da ugosti Ivana Krstitelja, Petra, Jakova i Ivana u Pennsylvaniji, 15. maja 1829., kako bi im dodijelili “Aronsko sveštenstvo”. Ova i druge nevjerovatne priče su zapisane u Smithovoj knjizi “Dragocjeni biser”.

Joseph Smith je tvrdio da ima posebne vizije i da mu se nebo nevjerovatno otvaralo. Ali šezdeset dva stanovnika Pamyre, u New Yorku, je potpisalo izjavu da žele da i ostali znaju o njemu ono što su oni znali: da su njegova porodica, njegova vjerovanja i njegovi okultni izleti na kojima je tražio blago bili “u potpunosti lišeni moralnog karaktera i ovisni o poročnim navikama”. Ipak je Smit tvrdio da je on Božiji glasnogovornik i da, dok govori, Bog govori kroz njega. Mnogi sljedbenici su ozbiljno shvatali ovaj njegov moćni položaj i, kad je Smith imao viziju, to se vrlo ozbiljno shvatalo, bez obzira da li je u suprotnosti sa “kršćanskim” moralnim standardima. Njegovo novo “otkrivenje od Boga” o poligamiji je samo jedan od primjera.

Popularne ili ne, Smithove izjave “od Boga” su ga učinile slavnim nekoliko godina. Njegove vrlo maštovite priče su se uvijek čitale kao naučna fantastika, koja je izvrtala biblijsku istinu i miješala je sa fantazijom. Smith je uvijek pazio na to da kopira biblijsku istinu, a mnogo puta je preradio Bibliju. Mnogima je njegova teologija izvrnuta slika u ogledalu istinske teologije. Ona je primamljujuća time što koristi natuknice onoga što ljudi znaju kao biblijsku istinu.

Joseph Smith je dočekao svoj kraj u rukama ljute svjetine. Pošto je pokušao da zataška pitanje poligamije nakon što se njegova crkva smjestila u Nauvoou, u državi Illinois, on i njegovi sljedbenici su uništili zgradu novina koje su govorile protiv Mormona i radi toga su bili uhapšeni i u zatvoru čekajući suđenje. U zatvor je upala bijesna svjetina od dvjesto ljudi, a Joseph Smith i njegov brat su ubijeni. Nakon njegove prerane smrti, došlo je do raskola u “crkvi”. Crkva koju je on ustanovio je ostala i danas centralna u Missouri (zajednica Krista-RLDS) i u državi Utah, gdje su mnogi mormoni slijedili svog novog vođu, Brigham Young.EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko je bio Joseph Smith?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries