settings icon
share icon
Pitanje

Ko su Jehovini svjedoci i koja su njihova uvjerenja?

Odgovor


Sekta, danas poznata kao Jehovini svjedoci, osnovana je u Pensilvaniji 1870. godine kao grupa za pručavanje Biblije, a vodio ju je Charles Taze Rusell. Russel je nazvao ovu grupu „Društvo novog svijeta“. Charles T. Russel počeo je pisati seriju knjiga, pod nazivom „Hiljadugodišnja zora“, koja se prije njegove smrti proširila na šest tomova i u kojoj je sadržan najveći dio današnje teologije Jehovinih svjedoka. Nakon Russellove smrti 1916. godine J.F. Rutherford, Russellov prijatelj i nasljednik, napisao je sedmi i posljednji tom „Hiljadugodišnje zore“: „Završena misterija“, 1917. godine. Biblija Kule stražara i Traktatorsko društvo su osnovani 1886. godine i ubrzo su postali sredstvo preko kojeg je pokret Hiljadugodišnje zore počeo prenositi svoja uvjerenja drugima. Grupa je bila poznata kao 'Raseliti' do 1931. godine, kada je, kao posljedica podjele organizacije, preimenovana na 'Jehovini svjedoci'. Grupa od koje se otcijepila postala je poznata pod nazivom 'Biblijski studenti'.

U šta Jehovini svjedoci vjeruju? Pažljivo ispitivanje njihove dokrtrine kada su u pitanju Kristovo božanstvo, spasenje, Trojstvo, Duh Sveti i otkupljenje ukazuje izvan svake sumnje na to da se oni ne pridržavaju istinskih kršćanskih stavova o ovim temama. Jehovini svjedoci vjeruju da je Isus arhanđeo Mihael, najviše stvoreno biće. To se suprotstavlja stihovima u kojima se jasno kaže da je Isus Bog (Ivan 1:1,14; 8:58; 10:30). Jehovini svjedoci vjeruju da se spasenje postiže kombinacijom vjere, dobrih djela i poslušnosti. To je u suprotnosti sa stihovima u kojima se kaže da se spasenje prima milošću po vjeri (Ivan 3:16; Efežani 2:8-9; Titu 3:5). Jehovini svjedoci odbacuju Trojstvo, vjerujući da je Isus stvoreno biće a Duh sveti Božija sila bez osobnosti. Jehovini svjedoci odbacuju koncept Kristove zamjenske žrtve i umjesto toga drže do teorije otkupljenja, po kojoj je Isusova smrt otkupljujuća cijena za Adamov grijeh.

Kako Jehovini svjedoci opravdavaju ove nebiblijske doktrine? Prvo, oni tvrde da je crkva iskrivila Bibliju tokom stoljeća; oni su ponovo preveli Bibliju u ono što oni nazivaju Prevod Novog svijeta. Biblija Kule stražara i Traktatorsko društvo izmijenili su tekst Biblije da bi odgovararao njihovoj pogrešnoj doktrini, umjesto da zasnuju svoju doktrinu na onome što Biblija kaže. Prevod Novog svijeta je doživio veliki broj izdanja, kako Jehovini svjedoci otkrivaju sve više stihova koji su u suprotnosti s njihovom doktrinom.

Kula stražara zasniva svoja vjerovanja i doktrine na originalnim i proširenim učenjima Charlesa Taze Russella, Sudije Josepha Franklin Rutherforda i njihovih nasljednika. Upravni organ Biblije Kule stražara i Traktaškog društva je jedino tijelo u sekti koje ima autoritet da tumači Pismo. Drugim riječima, ono što upravni organ kaže o bilo kom dijelu Pisma smatra se kao posljednja riječ i bilo kakvo nezavisno razmišljanje je nepoželjno. To se direktno suprotstavlja Pavlovoj Poslanici Timoteju (kao i nama) da se postara da se pokaže prokušan pred Bogom kao radnik koji se nema šta stidjeti, koji pravo upravlja rječju istine. Ovo upozorenje, koje se nalazi u 2. Timoteju 2:15, je jasno Božije uputstvo svoj Njegovoj djeci da budu poput berijskih kršćana, koji istražuju Pismo svaki dan, kako bi provjerili da li su stvari koje uče u skladu sa Božijom riječi.

Vjerovatno ne postoji niti jedna vjerska grupa koja vjernije od Jehovinih svjedoka širi svoju poruku. Nažalost, poruka je iskrivljena, puna obmana i lažne doktrine. Neka Bog Jehovinim svjedocima otvori oči za istinu evanđelja i istinskog učenja Božije riječi.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko su Jehovini svjedoci i koja su njihova uvjerenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries