settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Janjetova svadba?

Odgovor


U svojoj viziji iz Otkrivenja 19:7–10 Ivan je vidio i čuo nebesko mnoštvo kako slavi Boga jer je Janjetova svadba – bukvalno, "svadbena gozba" – trebalo da počne. Koncept svadbene gozbe se bolje razumije u svjetlu običaja vjenčanja u Kristovo doba.

Ti svadbeni običaji su imali tri glavna dijela. Prvo, bračni ugovor su potpisivala oba roditelja i mlade i mladoženje, a roditelji mladoženje ili sam mladoženja bi platio miraz nevjesti ili njenim roditeljima. Time bi počeo takozvani period zaruka – ono što bismo i danas tako nazvali. Josip i Marija su bili u toj fazi kada je ona saznala da će roditi dijete (Matej 1:18; Luka 2:5).

Drugi korak u procesu bi obično uslijedio nakon godinu, kada bi mladoženja, zajedno sa svojim muškim prijateljima, otišao u kuću zaručnice u ponoć, uz uličnu paradu sa bakljama. Zaručnica bi unaprijed znala da će se to desiti, tako da bi bila spremna sa svojim prijateljicama, pa bi se sve pridružile paradi i zavrsile u kući mladoženje. Ovaj običaj je osnova priče o deset djevica u Mateju 25:1–13. Treća faza je bila sama svadbena gozba, koja je mogla trajati danima, kako je prikazano svadbom u Kani, u Ivanu 2:1–2.

Ono što Ivanova vizija iz Otkrivenja oslikava je svadbena gozba Janjeta (Isusa Krista) i Njegove nevjeste (Crkve) u svojoj trećoj fazi. Podrazumijeva se da su se prve dvije već ispunile. Prva faza je dovršena na zemlji kada je svaki pojedini vjernik povjerovao u Krista kao Spasitelja. Miraz koji je plaćen mladoženjihom roditelju (Bogu Ocu) bi bio Kristova krv, prolivena za Nevjestu. Današnja Crkva na zemlji je, stoga, "vjerena" za Njega i, kao mudre djevice iz priče, svi vjernici bi trebalo da bdiju i čekaju pojavljivanje Mladoženje (Drugi dolazak). Druga faza simbolizuje uznesenje Crkve, kada Krist dođe da uzme svoju nevjestu i povede je u Očev dom. Zatim slijedi svadbena gozba, kao treći i posljednji korak. Naše viđenje je da je Janjetova gozba u nebu između Uznesenja i Drugog dolaska (tokom Nevolja na zemlji).

Na gozbi neće prisustvovati samo Crkva, kao Kristova nevjesta, nego i ostali. To uključuje Starozavjetne svete – oni još neće uskrsnuti, ali će njihove duše/duhovi biti na nebu s nama. Kao što je anđeo rekao Ivanu da napiše: "Blagoslovljeni su oni, koji su pozvani na svadbenu gozbu Janjetovu!" (Otkrivenje 19:9). Janjetova svadbena gozba je slavna proslava svih koji su u Kristu!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Janjetova svadba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries